Tiramisu
Pravé italské tiramisu je velmi oblíbený dezert. Připravuje se z čerstvých vajec a mascarpone.Krém v našem receptu je připraven z Hrašky Vanilka, chuť je výtečná a výživové hodnoty vysoce přesahují tradiční zákusky.Tento moučník mizí pod rukama.
Strava: Vegan
Klíčové slovo: Dezert, Hraška, Káva, Sladké, Svačina, Tramisu, Zákusek
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Korpus
- olej na vymazání plechu
- mouka na vymazání plechu
- 10 g Hrašky Vanilka
- 250 g třtinového cukru
- 1 špetka soli
- 250 g polohrubé mouky
- 20 g mouky celozrnné
- 70 g strouhaného kokosu nebo pomletých oříšků
- 6 g prášku do pečiva
- 4 g sody na pečení
- 50 g sušeného sójového mléka
- 150 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
- 300 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
Krém
- 200 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
- 100 g Hrašky Vanilka
- 100 g cukru
- 1 špetka soli
- 100 g sušeného sójového mléka
- 700 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
- vanilkové aroma dle chuti
Dohotovení
- 100 ml silné kávy
- 20 ml rumu
Korpus
Troubu předehřejeme na 160 °C.
Vymažeme dvě formy o průměru 28 cm tukem a vysypeme moukou do výšky 2 cm.
Smícháme všechny suché suroviny.
Kypřící prášek a sodu přesijeme přes sítko do suchých surovin. Promícháme.
Přidáme odvážený olej a vodu. Vše důkladně promícháme.
Hmotu nalijeme do připravených forem.
Pečeme 20 minut při 160 °C.
Zkontrolujeme zda je těsto dobře propečené a podle potřeby ho případně dopečeme.
Upečený korpus odstupuje od okraje plechu.
Po propíchnutí špejlí, špejle zůstane suchá a bez zbytků těsta.
Střed korpusu je zlatavý.
Krém
V misce promícháme Hrašku Vanilka, sójové sušené mléko, cukr a sůl.
Vodu a olej přivedeme k varu.
Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 30 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Přidáme vanilkové aroma.
Uvařený krém důkladně rozšleháme ponorným mixérem.
Šlehání je důležité, aby byl krém nadýcháný.
Dohotovení
Vezme čistou formu stejné velikosti.
Plát důkladně pokropíme šálkem silné kávy (50 ml) s rumem (10 ml).
Navlhčený korpus zalijeme 3/4 horkého vyšlehaného krému asi 800 g.
Přiklopíme druhým plátem korpusu a opět pokropíme šálkem silné kávy s rumem.
Zbytek krému vylijeme na vrchní vrstvu a posypeme přes sítko kakaovým práškem.
Dort necháme vychladnou. Nejlépe přes noc.
Po odstranění formy můžeme boky moučníku posypat sušenkovými drobečky.
Alergeny: 1 Lepek (pšenice), 6 Sója