Jít zpět E-mailový odkaz

Tiramisu

Pravé italské tiramisu je velmi oblíbený dezert. Připravuje se z čerstvých vajec a mascarpone.
Krém v našem receptu je připraven z Hrašky Vanilka, chuť je výtečná a výživové hodnoty vysoce přesahují tradiční zákusky.
Tento moučník mizí pod rukama.
Strava: Vegan
Klíčové slovo: Dezert, Hraška, Káva, Sladké, Svačina, Tramisu, Zákusek
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Korpus

  • olej na vymazání plechu
  • mouka na vymazání plechu
  • 10 g Hrašky Vanilka
  • 250 g třtinového cukru
  • 1 špetka soli
  • 250 g polohrubé mouky
  • 20 g mouky celozrnné
  • 70 g strouhaného kokosu nebo pomletých oříšků
  • 6 g prášku do pečiva
  • 4 g sody na pečení
  • 50 g sušeného sójového mléka
  • 150 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
  • 300 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.

Krém

  • 200 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
  • 100 g Hrašky Vanilka
  • 100 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 100 g sušeného sójového mléka
  • 700 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
  • vanilkové aroma dle chuti

Dohotovení

  • 100 ml silné kávy
  • 20 ml rumu

Instrukce

Korpus

  • Troubu předehřejeme na 160 °C.
  • Vymažeme dvě formy o průměru 28 cm tukem a vysypeme moukou do výšky 2 cm.
  • Smícháme všechny suché suroviny.
  • Kypřící prášek a sodu přesijeme přes sítko do suchých surovin. Promícháme.
  • Přidáme odvážený olej a vodu. Vše důkladně promícháme.
  • Hmotu nalijeme do připravených forem.
  • Pečeme 20 minut při 160 °C.
  • Zkontrolujeme zda je těsto dobře propečené a podle potřeby ho případně dopečeme.
  • Upečený korpus odstupuje od okraje plechu.
  • Po propíchnutí špejlí, špejle zůstane suchá a bez zbytků těsta.
  • Střed korpusu je zlatavý.

Krém

  • V misce promícháme Hrašku Vanilka, sójové sušené mléko, cukr a sůl.
  • Vodu a olej přivedeme k varu.
  • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
  • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 30 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Přidáme vanilkové aroma.
  • Uvařený krém důkladně rozšleháme ponorným mixérem.
  • Šlehání je důležité, aby byl krém nadýcháný.

Dohotovení

  • Vezme čistou formu stejné velikosti.
  • Plát důkladně pokropíme šálkem silné kávy (50 ml) s rumem (10 ml).
  • Navlhčený korpus zalijeme 3/4 horkého vyšlehaného krému asi 800 g.
  • Přiklopíme druhým plátem korpusu a opět pokropíme šálkem silné kávy s rumem.
  • Zbytek krému vylijeme na vrchní vrstvu a posypeme přes sítko kakaovým práškem.
  • Dort necháme vychladnou. Nejlépe přes noc.
  • Po odstranění formy můžeme boky moučníku posypat sušenkovými drobečky.

Poznámky

Alergeny: 1 Lepek (pšenice), 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!