Makové makronky
Recept na makronky je převzatý od skvělé veganské cukrářky Petry Stáhlové. Na jejím e-shopu si můžete zakoupit i všechny speciální suroviny, které jsou potřeba na tyto makronky. Jako náplň jsme použili Nutelu z Hrašky Vanilka a povidla. Dokonalá chuť tohoto veganského dezertu stojí za to.
Klíčové slovo: Bezlepku, Čokoláda, Hraška, Mák, Makronky, Nutela, Vegan
Kalorií:
- 135 g vody
- 14 g bramborového proteinu
- 2 g metilgelu (volitelné - makronky, budou mít lepší vzhled)
- 0,5 g xantanové gumy
- 3O4 g moučkového cukru
- 167 g mletého máku
- 1 špetka jedlé sody
Náplň
- povidla
- nutela z Hrašky Vanilky - odkaz na recept najdete v poznámkách
Příprava bílku
Do menší odměrky nalijeme studenou vodu, přidáme bramborový protein, metilgel a xantan.
Vše důkladně promixujeme ponorným mixérem a dáme alespon na půl hodiny do lednice.
Vychlazené bílky rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu dáme zpět do lednice. Později z ní uděláme makovou pastu. Druhou polovinu dáme do mísy robotu a přidáme špetku sody.
Začneme šlehat na nejvyšší otáčky. S ohledem na viskozitu těchto bílků bude chvíli trvat, než začnou nabývat na objemu, zvláště když používáme metilgel.
Přibližně po 3 minutách šlehání začneme po lžících přidávat 160 g moučkového cukru.
Vždy před tím než přidáme další lžíci, necháme cukr pořádně zapracovat.
Přibližně po 10 minutách bychom měli získat pevně našlehané a lesklé bílky.
Příprava těsta
144 g moučkového cukru důkladně promícháme s mákem a dohromady přesijeme přes jemné sítko. Takto získáme konzistentní směs.
Přidáme druhou polovinu bílků a vše důkladně promícháme do pastovité konzistence.
Opatrně vařečkou vmícháme vyšlehané bílky. V závěrečné fázi si pomůžeme stěrkou, která lépe kopíruje tvar mísy.
Makronkové těsto je potřeba dotáhnout do takové fáze, aby se pozvolna rozjíždělo do roviny - tedy aby se potom na makronkách nedělaly ošklivé špičky.
Čím více budeme těsto míchat tím bude těsto řidší. Nechceme, aby těsto bylo příliš řídké. Proto konzistenci pravidelně během míchání kontrolujeme a hlidáme moment, kdy se bude přirozeně pomalu rozjíždět do rovné plochy.
Práce s těstem
Připravíme si sáček o průměru 10 mm a naplníme ho částí těsta.
Makronky můžeme péct but na silikonových podložkách k tomu speciálně určených, nebo na pečícím papíru s předkreslenými kolečky o průměru 3 -4 cm.
Při stříkání makronek se snažíme, aby byli všechny stejně velké. Rozdílné velikosti vyžadují rozdílný čas pečení. Proto by se nám pak mohlo stát, že část makronek by byla nedopečená a část by byla přepečená.
Pokud se makronky po nastříkání přirozeně nerozjednou do roviny, nekolikrát s plechem bouchneme o stůl.
Makronky necháme přibližně 2 hodiny oschnout při pokojové teplotě.
Pečení
Makronky pečeme přibližně 15 minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 130 °C.
Správně upečená makronka není vysušená jako sušenka, zároveň se nám musí po vychladnutí snadno odloupnout od podložky.
Po vytažení necháme makronky úplně zchladnout a až poté je sundáme z plechu.
Dohotovení
Makronky spárujeme dle stejných velikostí, připravenou nutelou z Hrašky Vanilky napůl smíchanou s povidly.
Necháme alespon 24 hodin odležet a změknout.
Recept na nutelu z Hrašky Vanilky.
Recept na makronky je převzatý od skvělé veganské cukrářky Petry Stáhlové. Na jejím e-hopu si můžete zakoupit i všechny speciální suroviny, které jsou potřeba na makronky.