Oblíbené české jídlo připravené z Cerie. Náplň je ze sójového párku, nakládané okurky, cibule a čerstvé papriky - aby to pěkně vypadalo. Šťáva zahuštěná Hraškou nadchne svojí chutí. Celé jídlo je nejen chutné a svěží, ale i velmi výživné.
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme na hladké těsto. Na přípravu můžeme též použít míchací stroj. Mícháme-li však těsto ve stroji dlouho, stává se postupně pevnější a tužší.
Těsto necháme alespoň 20 minut odpočinout, tím se všechny suroviny propojí a těsto se stane vláčným. Na přípravu závitků je lépe těsto nechat odležet přes noc v chladnu. S těstem se lépe pracuje a lépe se vytahuje dotenka.
Příprava závitků
Cibuli oloupeme a rozkrojíme na čtvrtky, párek rozkrojíme na půl a zkrátíme na polovinu, nakládaný okurek rozkrojíme na půl. Papriku očistíme a nakrájíme na široké nudličky.
Ukrojíme plátek ceriového těsta o váze 80 - 100 g a co nejvíce ho vytáhneme, potřeme hořčicí a opepříme. Od kraje postupně klademe kousky cibule, párku, papriky a každý kousek zabalíme do plátku. Plátek Cerie neustále natahujeme.
Smotaný kousek velmi dobře drží, není nutné ho omotávat provázkem či spojovat párátkem, aby se nerozpojil.
Připravené závitky opečeme za všech stran na oleji na pánvi anebo pokud máme závitků větší množství, můžeme je opéci v troubě na vymazaném plechu při teplotě 180 °C asi 15 minut.
Opečené závitky podlijeme vývarem, aby byly ponořené a vaříme podle velikosti alespoň 30 - 45 minut.
Příprava šťávy k závitkům
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Přidáme olej. Na oleji orestujeme do hněda drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme nastrouhanou mrkev a celer a orestujeme.
Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, chilli a krátce orestujeme.
Přidáme dijónskou hořčici a orestujeme.
Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkým vývarem nebo vodou, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Nakonec rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.
Na závěr můžeme do šťávy přidat zbytek na nudličky nakládaných okurků, papriky a sójového párku a šťávu necháme přejít varem.
Servírování
Závitky podáváme s dušenou rýží či knedlíkem, přelité šťávou a doplněné pořádnou porcí zeleninového salátu.
Poznámky
Cerii můžeme použít v receptech, kde se používá maso.Můžeme z ní udělat jak čínu, tak guláše, řízky či špízy.Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!