Jít zpět E-mailový odkaz

Maková pomazánka

Mák je nejen chutný, ale i velmi zdravý. Je to přírodní unikát. Stojí za to ho zařazovat pravidelně do jídelníčku a ve spojení s Hraškou Vanilka vytvoříme zdravou lahůdku.
Mák povařením změkne, je jemný, vláčný a šťavnatý. Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu. Marmeláda pomazánce dodá nakyslou chuť a čokoláda promění tuto pomazánku v opravdovou lahůdku.
Klíčové slovo: Bezlepku, Hraška, Hraška Vanilka, Krém, Mák, Pomazánka, Sladké, Vegan
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Hraškové máslo

  • 50 g Hrašky Vanilka
  • 100 g sušeného sójového mléka
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 špetka soli
  • 150 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
  • 600 ml vody Vodu můžeme nahradit jakýmkoli mlékem
  • 150 g mletého máku

Ochucení pomazánky

  • 50 g pikantní marmelády višňová, meruňková, rybízová podle chuti
  • 50 g čokolády, není nutné podle chuti
  • rum dle chuti / není nutné

Instrukce

  • V misce promícháme směs Hrašky Vanilka, sójového sušeného mléka, cukru mletého máku a soli.
  • Sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným druhem mléka. Je třeba však počítat s tím, že každé mléko má při vaření jiné vlastnosti.
  • Vodu a olej přivedeme k varu.
  • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
  • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu. Mák povařením změkne, je jemný, vláčný a šťávnatý.
  • Nakonec podle chuti přidáme pikantní marmeládu, čokoládu či rum.
    Chuť makové pomazánky je jemná, přidáním marmelády či čokolády získáme pokaždé novou chuť.
  • Vyšleháme ponorným mixerem na hladký krém.
  • Necháme vychladnout.

Způsob podávání

  • Tato pomazánka je velmi lahodná a výživná, podáváme s pečivem anebo jako dezert. Ta naše je podávána na kolečku banánu.

Poznámky

Na přípravu sladkého hraškového másla je důležité použít kvalitní olej bez příchuti, např. slunečnicový.
Alergeny: 6 Sója, v případě použití živočišného mléka alergen 7 Mléko
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!