Maková pomazánka
Mák je nejen chutný, ale i velmi zdravý. Je to přírodní unikát. Stojí za to ho zařazovat pravidelně do jídelníčku a ve spojení s Hraškou Vanilka vytvoříme zdravou lahůdku. Mák povařením změkne, je jemný, vláčný a šťavnatý. Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu. Marmeláda pomazánce dodá nakyslou chuť a čokoláda promění tuto pomazánku v opravdovou lahůdku.
Klíčové slovo: Bezlepku, Hraška, Hraška Vanilka, Krém, Mák, Pomazánka, Sladké, Vegan
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Hraškové máslo
- 50 g Hrašky Vanilka
- 100 g sušeného sójového mléka
- 100 g třtinového cukru
- 1 špetka soli
- 150 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
- 600 ml vody Vodu můžeme nahradit jakýmkoli mlékem
- 150 g mletého máku
Ochucení pomazánky
- 50 g pikantní marmelády višňová, meruňková, rybízová podle chuti
- 50 g čokolády, není nutné podle chuti
- rum dle chuti / není nutné
V misce promícháme směs Hrašky Vanilka, sójového sušeného mléka, cukru mletého máku a soli.
Sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným druhem mléka. Je třeba však počítat s tím, že každé mléko má při vaření jiné vlastnosti.
Vodu a olej přivedeme k varu.
Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu. Mák povařením změkne, je jemný, vláčný a šťávnatý.
Nakonec podle chuti přidáme pikantní marmeládu, čokoládu či rum.Chuť makové pomazánky je jemná, přidáním marmelády či čokolády získáme pokaždé novou chuť. Vyšleháme ponorným mixerem na hladký krém.
Necháme vychladnout.
Na přípravu sladkého hraškového másla je důležité použít kvalitní olej bez příchuti, např. slunečnicový.
Alergeny: 6 Sója, v případě použití živočišného mléka alergen 7 Mléko