Jít zpět
E-mailový odkaz
Tisk
Obrázek receptu
Poznámky
Smaller
Normal
Larger
Makový cheesecakes
Makových dobrot není nikdy dost, hlavně když spojíme Hrašku Vanilku s mákem a nakyslou rybízovou marmeládu máme úspěch zaručen. Z máku a Hrašky Vanilka můžeme připravit i slavnostní moučník.
Tisk receptu
Připnout recept
Rate Recipe
Klíčové slovo:
Cheesecake, Dezert, Hraška, Hraška Vanilka, Mák, Sladké
Calories:
Author:
Ing. Eliška Škvařilová
Ingredience
Korpus ze semínek
100
g
slunečnicových semínek
75
g
mandlí
100
g
rozinek
75
g
sušených meruněk
Makový krém
150
g
Hrašky Vanilka
150
g
sušeného sójového mléka
150
g
cukru
1
špetka
soli
150
ml
slunečnicového nebo kokosového oleje / másla
900
ml
vody se sušeným mlékem
150
g
máku
Dochucení
rum
není nutné
100
g
čokolády na vaření
není nutné
50
g
pikantní marmelády rybízové, meruňkové či višňové
Zdobení
meruňková či jiná marmeláda
opražený mák či kokos na posypání
Zdobící krém
200
g
uvařeného vanilkového krému
60
g
kokosového oleje či másla
Instrukce
Korpus
Mandle, slunečnici a sušené ovoce spaříme vroucí vodou.
Spaření je důležité, neboť semínka i sušené ovoce zbavíme nečistoty a korpus bude chutnější.
V mixéru nejdříve rozmixujeme semínka a mandle.
Pak přidáme do mixéru rozinky a meruňky a vše rozmixujeme.
Pokud směs nejde rozmixovat přidáme lžíci marmelády.
Dortovou formu o průměru 28 cm vytřeme tukem a vzniklé těsto rozprostřeme na dno a po stranách dortové formy.
Necháme v troubě zapéci 5 minut při teplotě 160°C.
Vanilkový krém
V misce promícháme směs Hrašky Vanilka, sójového sušeného mléka, cukru, a soli.
Vodu a olej přivedeme k varu.
Místo vody a sušeného sójového mléka můžeme použít jakékoli jiné mléko. Je třeba však počítat s tím, že každé mléko má jiné vlastnosti.
Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Uvařený krém důkladně rozšleháme ponorným mixérem.
Příprava krému na zdobení
Z uvařeného vanilkového krému odložíme 200g a přidáme k němu 50 g kokosového tuku či másla.
Vše důkladně rozmixujeme a necháme vychladnout do druhého dne.
Dokončení krému na makový dort.
Mák před použitím ochutnáme a zkontrolujeme zda není hořký.
Do zbylého vanilkového krému vmícháme pomletý mák a ještě 5 minut povaříme, aby byl mák měkký a vláčný.
Když uvařený krém ochutnáme, měl by se mák s krémem spojit bez drhnutí na jazyku.
Uvařený krém důkladně vyšleháme ponorným mixérem.
Vyšlehaný krém vlijeme na připravený korpus a necháme do dalšího dne vychladnout
Dokončení
Zdobící krém vyšleháme a část dáme do zdobícího pytlíčku,
Vychladlý dort, opatrně ořízneme od krajů formy a potřeme po bocích a povrchu zdobícím krémem.
Povrch dortu potřeme marmeládou a po obvodu dortu ozdobíme pusinkami pomocí zdobícího pytlíčku.
Boky dortu posypeme mletým mákem.
Necháme vychladit a můžeme podávat.
Poznámky
Alergeny: 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dej nám vědět
jak se vám recept podařil připravit!