Makový cheesecakes
Makových dobrot není nikdy dost, hlavně když spojíme Hrašku Vanilku s mákem a nakyslou rybízovou marmeládu máme úspěch zaručen. Z máku a Hrašky Vanilka můžeme připravit i slavnostní moučník.
Klíčové slovo: Cheesecake, Dezert, Hraška, Hraška Vanilka, Mák, Sladké
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Korpus ze semínek
- 100 g slunečnicových semínek
- 75 g mandlí
- 100 g rozinek
- 75 g sušených meruněk
Makový krém
- 150 g Hrašky Vanilka
- 150 g sušeného sójového mléka
- 150 g cukru
- 1 špetka soli
- 150 ml slunečnicového nebo kokosového oleje / másla
- 900 ml vody se sušeným mlékem
- 150 g máku
Dochucení
- rum není nutné
- 100 g čokolády na vaření není nutné
- 50 g pikantní marmelády rybízové, meruňkové či višňové
Zdobení
- meruňková či jiná marmeláda
- opražený mák či kokos na posypání
Zdobící krém
- 200 g uvařeného vanilkového krému
- 60 g kokosového oleje či másla
Korpus
Mandle, slunečnici a sušené ovoce spaříme vroucí vodou.
Spaření je důležité, neboť semínka i sušené ovoce zbavíme nečistoty a korpus bude chutnější.
V mixéru nejdříve rozmixujeme semínka a mandle.
Pak přidáme do mixéru rozinky a meruňky a vše rozmixujeme.
Pokud směs nejde rozmixovat přidáme lžíci marmelády.
Dortovou formu o průměru 28 cm vytřeme tukem a vzniklé těsto rozprostřeme na dno a po stranách dortové formy.
Necháme v troubě zapéci 5 minut při teplotě 160°C.
Vanilkový krém
V misce promícháme směs Hrašky Vanilka, sójového sušeného mléka, cukru, a soli.
Vodu a olej přivedeme k varu.
Místo vody a sušeného sójového mléka můžeme použít jakékoli jiné mléko. Je třeba však počítat s tím, že každé mléko má jiné vlastnosti.
Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Uvařený krém důkladně rozšleháme ponorným mixérem.
Příprava krému na zdobení
Dokončení krému na makový dort.
Mák před použitím ochutnáme a zkontrolujeme zda není hořký.
Do zbylého vanilkového krému vmícháme pomletý mák a ještě 5 minut povaříme, aby byl mák měkký a vláčný.
Když uvařený krém ochutnáme, měl by se mák s krémem spojit bez drhnutí na jazyku.
Uvařený krém důkladně vyšleháme ponorným mixérem.
Vyšlehaný krém vlijeme na připravený korpus a necháme do dalšího dne vychladnout
Dokončení
Zdobící krém vyšleháme a část dáme do zdobícího pytlíčku,
Vychladlý dort, opatrně ořízneme od krajů formy a potřeme po bocích a povrchu zdobícím krémem.
Povrch dortu potřeme marmeládou a po obvodu dortu ozdobíme pusinkami pomocí zdobícího pytlíčku.
Boky dortu posypeme mletým mákem.
Necháme vychladit a můžeme podávat.