Věnec z kynutého těsta s trojí nádivkou
Je to náš symbol pro chvíle pohodyVariace kynutého moučníku. Tři nádivky dodají na chuti a pestrosti. Vláčná, jemná dlouho vydrží
Klíčové slovo: Hraška Vanilka, Jablka, Kynuté, Mák, Povidla, Sladké, Tvaroh, Vařené, Zdravé vaření
Porce: 1 koláč
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Těsto
- 1 g sušeného droždí
- 80 g krupicového cukru
- 350 ml vody nebo mléka Vodu a sójové mléko můžeme nahradit jiným mlékem.
- 50 g sušeného sójového mléka
- 300 g hrubé mouky
- 300 g celozrnné mouky
- 10 g Hrašky Vanilka
- 2 g soli
- citronová kůra z bio citronu
- 40 ml slunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla
Náplň maková
- 150 g máku
- 50 g Hrašky Vanilka
- 100 g cukru
- 500 g vody nebo mléka
- 50 g sušeného sójového mléka vodu a sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli mlékem
- 50 g slunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla
- 1 špetka soli
- perníkové koření
- 50 g pikantní marmelády (meruˇkové, višňové. rybízové)
- 50 g čokolády na vaření nebo 2 lžíce kvalitního kakaa
Náplň povidlová
- 140 g povidel
- rum nebo voda na zředění povidel, je-li potřeba
Náplň tvarohová
- 250 g tvarohu
- 50 g cukru
- 10 g vanilkového pudingu
- vanilkový extrakt
- citronová šťáva
- citronová kůra z bio citronu
- 1 špetka kurkumy
- 1 špetka soli
Dohotovení
- máslo na vymazání formy
- sekané ořechy na vysypání formy
Postup práce
Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu vykynout na teplém místě.
Při použití celozrnné mouky zaděláváme těsto o něco řidší, neboť celozrnná mouka má větší nasákavost, než mouka bílá a těsto během kynutí ještě houstne.
Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněném vále na plát silný 1 cm do tvaru obdélníku a rozdělíme na tři stejně široké pruhy.
Každý potřeme jinou nádivkou. Jeden tvarohovou, druhý makovou a třetí povidlovou. Pruhy těsta pečlivě stočíme do závinu tak, aby byly dokonale uzavřeny. Všechny tři záviny spleteme do copánku.
Kulatou formu nebo hrnec vytřeme máslem a vysypeme sekanými ořechy. Nemáme-li dostatečně velkou formu, upečeme dva menší věnce.
Copánek přeneseme do formy nebo kastrůlku a stočíme do věnce. Konce pečlivě spojíme k sobě. Doprostřed formy dáme plechový hrneček, který rovněž potřeme máslem a posypeme ořechy. Tak zabezpečíme, že tvar věnce zůstane zachován a zkrátí se i doba pečení moučníku.
Formu přikryjeme utěrkou a necháme 20 minut kynout na teplém místě.
Povrch těsta potřeme vlažným mlékem, zakryjeme alobalem a vložíme do trouby předehřáté na 180 0C.
Pečeme asi 10 minut, pak teplotu ztlumíme a zvolna dopékáme asi 45minut. Doba pečení je závislá na velikosti formy. Je-li věnec dostatečně propečený se přesvědčíme vpíchnutím špejle, která musí zůstat po vyndání čistá.
Věnec necháme ve formě dobře vychladnout.
Příprava nádivek
Maková nádivka
Makovou nádivku můžeme jednoduše připravit tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Zdravější příprava je, povaříme-li pomletý mák s Hraškou Vanilka, tak získáme hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.
Náplň maková
Mák nejprve ochutnáme a pak pomeleme.
Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko, mletý mák a sůl smícháme dohromady.
Vodu s tukem přivedeme k varu.
Za stálého míchání vsypeme směs do vroucí vody.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Dochutíme marmeládou, čokoládou či kakaem nebo perníkovým kořením.
Nádivku necháme vychladnout.
Alergeny: 1 Lepek, 6 sója