Tartaletky (košíčky) s ovocem a lehkým vanilkový krémem
Tartaletka je dezert, který má každý rád. Křehké linecké těsto s jemným vanilkovým krémem a příjemně nakyslým čerstvým ovocem.Náš krém je připravený z Hrašky Vanilka a tak zákusek vyniká nejen chutí, ale i nebývalou výživnou hodnotu.
Klíčové slovo: Hraška Vanilka, Krém, Zdravé vaření
Porce: 1 kg
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Těsto
- 200 g hladké mouky
- 50 g jemně mleté celozrnné mouky
- 120 g jemně mletého třtinového cukru na moučku
- 120 g másla
- 1 lžíce citronové šťávy a vody dáme dle potřeby
Vanilkový krém s agarem
- 150 g másla nebo kokosového oleje
- 150 g Hrašky Vanilka
- 200 g cukru
- 1 špetka soli
- 200 g sójového sušeného mléka
- 1000 ml vody a 200 g sušeného sójového mléka Nebo jiného mléka.
- 1 balení dortového želé nebo agaru Použijeme množství agaru uvedeného v návodu od výrobce na 250 ml vody.
- 250 ml vody
Příprava tartaletek, košíčků či korpusu
Studené máslo nakrájíme na kostky.
Mouku, cukr, studené máslo a sůl smícháme ručně nebo v robotu na drobenku.
Přidáme citronovou šťávu a vodu a rychle zamícháme na vláčné těsto. Celozrnná mouka má větší nasákavost oproti bílé mouce, proto zaděláváme těsto o něco řidší konzistence.
Těsto zabalíme do folie a necháme v ledničce odpočinout alespoň 2 hodiny.
Z těsta vyválíme plát silný 3 mm a formičkami vykrájíme kolečka.
Vykrojená kolečka vložíme do formiček a vytlačíme až nahoru k okrajům.
Upečeme v troubě vyhřáté na 180°C do zlatava.
Z těsta můžeme upéct i jeden velký koláč.
Příprava krému
V misce promícháme Hrašku Vanilka, sójové sušené mléko, cukr a sůl.
Vodu a olej přivedeme k varu.
Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Dortové želé nebo agar rozmícháme ve 250 ml studené vody.
Želé nalijeme do uvařeného krému a za stálého míchání povaříme 1 minutu.
Uvařený krém důkladně rozšleháme ponorným mixérem.
Šlehání je důležité, aby byl krém nadýchaný.
Dohotovení
Vyšlehaný krém rozléváme do připravených korpusů, necháme vychladnout a zdobíme ovocem.
Krém můžeme nalít i do pohárů či misek, nebo ho použít na přípravu moučníků.
Lze přidat kakao, kávu, ... a vytvořit chuťové variace.
Tento krém je tak lahodný a výživný, nikoho nenapadne v něm hledat hrách.
Sušené sójové mléko a vodu můžeme nahradit jakýmkoli mlékem.
Alergeny: V případě použití živočišného mléka alergen 7 Mléko