Čokoládové muffiny s ořechy
Existuje mnoho receptů na muffiny, v tom našem jsou vejce nahrazeny Hraškou vanilka. Spolu s celozrnnou moukou se tak zvyšuje výživnost tohoto receptu.
Strava: Vegan
Klíčové slovo: Čokoláda, Dezert, Hraška, Hraška Vanilka, Muffin, Ořechy, Sladké, Svačina
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
- 140 ml mléka (nebo voda a 25 g sušeného sójového mléka)
- 10 ml rumu
- 75 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
- 10 g Hrašky Vanilka
- 10 g celozrnné mouky
- 125 g třtinového cukru
- 1 špetka soli
- 10 g kakaa
- 155 g polohrubé mouky
- 35 g opražených vlašských ořechů
- 30 g čokolády
- 4 g prášku do pečiva
- 3 g sody na pečení
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Ořechy a čokoládu nasekáme na drobné kousky.
Smícháme všechny suché suroviny.
Kypřící prášek a sodu přesejeme přes sítko do suchých surovin a promícháme.
Přidáme odvážený olej, mléko/vodu a rum. Vše důkladně promícháme.
Hmotu nalijeme do připravených formiček, které jsme vyložili papírovými košíčky.
Pečeme 20 minut při teplotě180 °C. Muffiny jsou upečené, když jim naskočí čepičky a vršek lehce zezlátne.
Pak zkontrolujeme vpíchnutím špejle. Pokud se těsto na dřívko nelepí, muffin je propečený.
Tipy: Oříšky můžeme nahradit kokosem.
Toto těsto můžeme také nalít do vymazaných dortových forem či plechu, které vysypeme kokosem či moukou. Připravíme si tak skvělou buchtu či korpus na dorty.
Alergeny: 1 Lepek (pšenice), 6 Sója, 7. mléko