Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Zapečená pohanka s kysaným zelím

Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegetarián
Klíčové slovo: Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Kysané zelí, Mahá koření, Pohanka, Slané, Zahuštěné, Zapékané, Zdravé vaření, Zdraví, Zelí
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Pohanka

  • 40 g oleje
  • 90 g cibule
  • 7 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 160 g pohanky
  • 320 ml vody
  • 6 g soli
  • 1 špetka majoránky

Hraška bešamel

  • 20 g oleje
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 80 g Hrašky na zahušťování
  • 480 ml vývaru nebo vody
  • 3 g soli
  • 1 špetka muškátového oříšku

Zelí restované

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g bílé hořčice
  • 40 g oleje
  • 170 g očištěné cibule
  • 50 g očištěné mrkve
  • 7 g česneku
  • 120 g nastrouhaného uzeného tofu Můžeme nahradit uzeným sýrem.
  • 6 g sladké papriky
  • 400 g kysaného zelí
  • 40 g sójové sušeného mléka Můžeme nahradit smetanou.

Dohotovení

    Instrukce

    Pohanka

    • Na rozehřátém oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme třený česnek a Mahá koření.
    • Koření krátce orestujeme.
    • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Smícháme s propláchnutou pohankou.
    • Pohanku zalijeme horkou vodou, osolíme a přidáme majoránku.
    • Zvolna dusíme, až je pohanka měkká a voda vydušená.

    Hraška bešamel

    • Na oleji orestujeme Mahá koření a mletý pepř.
    • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme vodou/vývarem, osolíme a přidáme muškátový oříšek. Za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.

    Zelí

    • Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
    • Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
    • Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
    • Přidáme nastrouhanou mrkev. Zvolna restujeme.
    • Přidáme třený česnek, sladkou papriku a nastrouhané tofu.
    • Krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme kysané zelí a orestujeme.
    • Pokud je kysané zelí nakrájené na velké kusy, překrájíme ho nadrobno.
    • Nakonec přidáme sušené sójové mléko, nebo smetanu a promícháme.
    • Pokud používáme sýr, přidáme ho až nakonec.

    Dohotovení

    • Předehřejeme troubu na 160 °C.
    • Dušené zelí, pohanku a bešamel promícháme.
    • Směs klademe na vymazaný plech.
    • Dáme na 20 minut zapéct do trouby na teplotu 160 °C.
    • Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.

    Poznámky

    Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby při zapékání každá směs byla dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek.
    Uvedenou zeleninu můžeme nahradit jinou zeleninou.
    Celé koření, opražené na sucho v hrnci, dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
    Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
    Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
    Alergeny:  6 Sója, 10 Hořčice
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!