Zapečená pohanka s kysaným zelím
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegetarián
Klíčové slovo: Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Kysané zelí, Mahá koření, Pohanka, Slané, Zahuštěné, Zapékané, Zdravé vaření, Zdraví, Zelí
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Pohanka
- 40 g oleje
- 90 g cibule
- 7 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 160 g pohanky
- 320 ml vody
- 6 g soli
- 1 špetka majoránky
Hraška bešamel
- 20 g oleje
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 80 g Hrašky na zahušťování
- 480 ml vývaru nebo vody
- 3 g soli
- 1 špetka muškátového oříšku
Zelí restované
- 1 g celého kmínu
- 1 g bílé hořčice
- 40 g oleje
- 170 g očištěné cibule
- 50 g očištěné mrkve
- 7 g česneku
- 120 g nastrouhaného uzeného tofu Můžeme nahradit uzeným sýrem.
- 6 g sladké papriky
- 400 g kysaného zelí
- 40 g sójové sušeného mléka Můžeme nahradit smetanou.
Pohanka
Na rozehřátém oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme třený česnek a Mahá koření.
Koření krátce orestujeme.
Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Smícháme s propláchnutou pohankou.
Pohanku zalijeme horkou vodou, osolíme a přidáme majoránku.
Zvolna dusíme, až je pohanka měkká a voda vydušená.
Hraška bešamel
Na oleji orestujeme Mahá koření a mletý pepř.
Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme vodou/vývarem, osolíme a přidáme muškátový oříšek. Za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Zelí
Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
Přidáme nastrouhanou mrkev. Zvolna restujeme.
Přidáme třený česnek, sladkou papriku a nastrouhané tofu.
Krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme kysané zelí a orestujeme.
Pokud je kysané zelí nakrájené na velké kusy, překrájíme ho nadrobno.
Nakonec přidáme sušené sójové mléko, nebo smetanu a promícháme.
Pokud používáme sýr, přidáme ho až nakonec.
Dohotovení
Předehřejeme troubu na 160 °C.
Dušené zelí, pohanku a bešamel promícháme.
Směs klademe na vymazaný plech.
Dáme na 20 minut zapéct do trouby na teplotu 160 °C.
Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.
Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby při zapékání každá směs byla dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek.
Uvedenou zeleninu můžeme nahradit jinou zeleninou.
Celé koření, opražené na sucho v hrnci, dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice