Polský boršč s červenou řepou
Boršč bychom si měli připravovat pravidelně. Polévka zahuštěná Hraškou je sytá, krémově hladká, je plná zeleniny, má krásnou barvu díky červené řepě a jemnou chuť po smetaně. Notná dávka hrachu nám zvýší podíl luštěnin v našem jídelníčku, aniž bychom to postřehli.
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Boršč, Červená řepa, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 20 ml oleje
- 80 g očištěné cibule
- 30 g očištěné mrkve
- 30 g celeru
- 50 g očištěných brambor
- 100 g očištěné červené řepy
- 10 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 2 g cukru
- 25 g Hrašky na zahušťování
- 1000 ml vývaru nebo vody
- 6 g soli
- 100 g sušeného sójového mléko Můžeme použít smetanu.
- 60 g Kysané zelí
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme nakrájenou mrkev, celer, brambory, červenou řepu a orestujeme.
Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, cukr a krátce orestujeme.
Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme sušené sójové mléko (smetanu) a kysané zelí. Pokud je kysané zelí nakrájené na velké kusy, překrájíme jej nadrobno.
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Orestované koření dodá jídlu dobrou hlubokou chuť a podpoří naše trávení.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Doporučujeme vám článek o kysaném zelí. Dozvíte se v něm o historii kysaného zelí a prozradíme vám, jak tento zázrak ještě jinak využít.
Alergeny: 6 Sója, 9 Celer, 10 Hořčice