Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Polský boršč s červenou řepou

Boršč bychom si měli připravovat pravidelně. Polévka zahuštěná Hraškou je sytá, krémově hladká, je plná zeleniny, má krásnou barvu díky červené řepě a jemnou chuť po smetaně. Notná dávka hrachu nám zvýší podíl luštěnin v našem jídelníčku, aniž bychom to postřehli.
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Boršč, Červená řepa, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 20 ml oleje
  • 80 g očištěné cibule
  • 30 g očištěné mrkve
  • 30 g celeru
  • 50 g očištěných brambor
  • 100 g očištěné červené řepy
  • 10 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 2 g cukru
  • 25 g Hrašky na zahušťování
  • 1000 ml vývaru nebo vody
  • 6 g soli
  • 100 g sušeného sójového mléko Můžeme použít smetanu.
  • 60 g Kysané zelí

Instrukce

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme nakrájenou mrkev, celer, brambory, červenou řepu a orestujeme.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, cukr a krátce orestujeme.
  • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme sušené sójové mléko (smetanu) a kysané zelí. Pokud je kysané zelí nakrájené na velké kusy, překrájíme jej nadrobno.

Poznámky

Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Orestované koření dodá jídlu dobrou hlubokou chuť a podpoří naše trávení.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Doporučujeme vám článek o kysaném zelí. Dozvíte se v něm o historii kysaného zelí a prozradíme vám, jak tento zázrak ještě jinak využít. 
Alergeny: 6 Sója, 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!