Jít zpět E-mailový odkaz

Nutela z Hrašky

Klíčové slovo: Čokoláda, Hraška, Hraška Vanilka, Krém, Nutela, Oříšky, Pomazánka, Sladké
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Hraškové máslo

  • 45 g Hrašky Vanilka
  • 45 g sušeného sójového mléka
  • 40 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 40 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
  • 250 ml vody se sušeným mlékem nebo mléka

Ochucení pomazánky

  • 25 g kakaa
  • 75 g lískových oříšků

Instrukce

  • V misce promícháme směs Hrašky Vanilka, sójového sušeného mléka, cukru a soli.
  • Vodu a olej přivedeme k varu.
  • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
  • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Nakonec přidáme kakao.
  • Uvařený krém důkladně rozšleháme ponorným mixérem.

Ochucení pomazánky

  • Oříšky nasucho opražíme na plechu v troubě cca 10 minut při 180 °C. Pak je dáme do utěrky a promneme – to je dobrý tip na to, jak oříšky zbavit slupek.
  • Ještě horké je nasypeme do mixéru a rozmixujeme na kaši. Dáme si důkladně záležet, abychom měli po rozmixování konzistenci hladkého krému.
  • Nakonec oříšky vmícháme do hraškového másla a rozmixujeme dohladka.

Poznámky

Na přípravu sladkého hraškového másla je důležité použít kvalitní olej bez příchuti, např. slunečnicový.
Hrašku je důležité nechat projít varem 20 minut, aby byla hrachová mouka dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoliv syrové mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 6 Sója, 8 Skořápkové plody - lískové oříšky, v případě použití živočišného mléka alergen 7 Mléko
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!