Vanilkový cheesecake s jahodami
Klíčové slovo: Cheesecake, Dezert, Hraška, Hraška Vanilka, Jahody, Sladké
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Korpus
- 100 g másla nebo kokosového tuku
- 230 g sušenek
Vanilkový krém
- 150 g Hrašky Vanilka
- 150 g sušeného sójového mléka
- 150 g cukru
- 1 špetka soli
- 300 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
- 1050 ml vody se sušeným mlékem nebo mléka
- vanilkový extrakt
- jahody
Korpus
Rozdrtíme 150 g sušenek, smícháme se 70 g másla a zpracujeme na těsto.
Těsto rukou vmačkáme do vymazané dortové formy o Ø 28 cm.
Z části těsta vytvoříme po obvodu formy asi 3 cm vysoký okraj. Dáme na 10 minut zapéct do trouby na 160 °C.
Krém
V misce promícháme směs Hrašky Vanilka, sójového sušeného mléka, cukru a soli.
Vodu a olej přivedeme k varu.
Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Uvařený krém důkladně rozšleháme ponorným mixérem a nalijeme ho do připravené formy.
Cheesecake necháme do dalšího dne vychladnout.
Po vychladnutí ho ozdobíme jahodami.
Pokud dezert nebudeme hned konzumovat, tak můžeme jahody potřít agarem, který připravíme dle návodu. Díky tomu zůstanou jahody déle čerstvé.
Alergeny: 6 Sója, 8 Skořápkové plody - mandle, v případě použití živočišného mléka alergen 7 Mléko