Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegetarián
Klíčové slovo: Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Paprika, Slané, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví, Zelí
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
- 80 g Hrašky na zahušťování
- 510 g očištěných brambor
- 170 g paprikových lusků
- 180 g rajčat
- 170 g cibule
- 300 ml vody
- 4 g soli
- 20 ml oleje
- 4 g Mahá koření
- 7 g česneku
- 8 g sladké papriky
- 1 špetka kurkumy
- 250 ml mléka či smetany
- 200 g sýra
Oloupané brambory nakrájíme na plátky.
Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli dozlatova. Pak přidáme třený česnek, Mahá koření, sladkou papriku a krátce orestujeme.
Zalijeme vodou, přidáme Hrašku, sůl, smetanu, polovinou strouhaného sýru a dobře promícháme.
Na vymazaný plech naklademe na plátky nakrájené brambory a zalijeme připravenou omáčkou.
Vložíme do předehřáté trouby na 160 – 180 °C a pečeme, až jsou brambory měkké, asi 50 až 60 minut.
Hotový pokrm poklademe na plátky nakrájenými rajčaty, druhou polovinou strouhaného sýru a v troubě krátce zapečeme.
Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby při zapékání každá směs byla dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek.
Uvedenou zeleninu můžeme nahradit jinou zeleninou.
Alergeny: 7 mléko, 10 Hořčice