Krkonošská cibulačka s hlívou ústřičnou
Krkonošská cibulačka je krajová polévka s hlívou ústřičnou. Zasytí a zahřeje. S opečenými sýrovým tousty se vytvoří dokonalá kombinace. Cibule je levná a vždy dostupná zelenina, takže vykouzlit z ní oblíbenou polévku není složité ani drahé. Zahuštění Hraškou přinese na náš talíř výtečnou chuť i mnoho výživných látek a vlákninu.
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Cibulačka, Cibule, Hlíva, Houby, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Hlíva ústřičná - restování
- 100 g hlívy ústřičné (nebo jiných hub)
- 10 ml oleje
- 2 g soli
Polévka
- 500 g očištěné cibule
- 7 g česneku
- 40 g oleje nebo másla
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 1 špetka muškátového oříšku
- 30 g mrkve
- 30 g celeru
- 30 g Hrašky na zahušťování
- 1000 ml vývaru nebo vody
- 8 g soli
- 8 ml citronové šťávy nebo octa
- špetka tymiánu
Bageta
- 4 plátky bagety
- 200 g tvrdého sýru
Hlíva ústřičná - restování
Polévka
Cibuli oloupáme a nakrájíme na nudličky.
Olej rozehřejeme, přidáme cibuli, osolíme a pod pokličkou zvolna dusíme až cibule pustí vodu a změkne.
Odklopíme poklici a za občasného míchání necháme cibuli postupně zkaramelizovat.
Vždy když se cibule na dně trochu přichytí, tak pomocí vařečky připečeniny zpět rozmícháme do cibule a její šťávy. Cibule bude postupně tmavnout a zároveň se bude zmenšovat i její objem. Pokud se cibule příliš připeče ke dnu můžeme si pomoci připečeniny uvolnit i malým množstvím vody (lžíce dvě), která se ihned vyvaří).
Jakmile bude mít cibule tmavě hnědou barvu přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, muškátový oříšek a vše krátce orestujeme. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
Přidáme nakrájenou mrkev, celer, a opět orestujeme.
Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme citronovou šťávu.
Dohotovení
Do hotové polévky přidáme orestovanou hlívu a necháme ji přejít varem.
Na plech položíme plátky baget, posypeme strouhaným sýrem a necháme krátce zapéci v troubě.
- Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
- Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
- houby
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice