Horká čokoláda s Hraškou Vanilkou
Hořčík a vláknina jako pochoutka.
Klíčové slovo: Čokoláda, Hraška, Hraška Vanilka, Sladké
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
- 40 g Hrašky Vanilka
- 40 g cukru
- 1 špetka soli
- 40 g slunečnicového nebo kokosového oleje
- 45 g sušeného sójového mléka
- 600 ml vody Voda se sušeným sójovým mlékem se dá nahradit mlékem.
- 30 g kakaa
- 30 g kvalitní čokolády
V misce promícháme směs Hrašky Vanilky, sójového sušeného mléka, cukru a soli.
Vodu a olej přivedeme k varu.
Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Nakonec přidáme kakao a rozmícháme.
Uvařený nápoj důkladně rozšleháme ponorným mixérem.
Na přípravu sladkého krému z Hrašky Vanilka je důležité použít kvalitní olej bez příchuti, např. slunečnicový.
Hrašku je důležité nechat projít varem 20 minut, aby byla hrachová mouka dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoliv syrové mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 6 Sója, 8 Skořápkové plody - lískové oříšky, v případě použití živočišného mléka alergen 7 Mléko