Česneková pomazánka
Česnek je považován za jeden z největších darů přírody pro zdraví člověka.Česneková pomazánka se tradičně připravuje ze strouhaného sýru a majonézy. Ta naše z vyšlehaného hraškového základu je však mnohem zdravější.
Klíčové slovo: Česnek, Hraška, Hraška na zahušťování, Pomazánka, Zdraví, Zdravý recept
Porce: 5 Porcí
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Hraškové máslo
- 150 ml slunečnicového oleje
- 600 ml vody Můžeme použít vývar.
- 100 g Hrašky na zahušťování
- 2 g Mahá koření
- špetka mletého pepře
- sůl
Ochucení pomazánky
- 50 g nakládaného okurku
- 20 g plnotučné hořčice
- 50 g cibule
- 40 g česneku nebo dle chuti
Hraškové máslo
Polovinu česneku nakrájíme najemno a osmahneme na oleji, přidáme Mahá koření a krátce orestujeme. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Rozmixujeme na hladký krém a necháme vychladnout.
Ochucení pomazánky
Nakládané okurky nastrouháme, zbylou část česneku utřeme.
Oloupanou cibuli nakrájíme najemno.
Hraškové máslo rozmixujeme s hořčicí, třeným česnekem a nakládanými okurkami na hladký krém.
Nakonec do pomazánky vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli a dochutíme dle potřeby.
Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 10 Hořčice