Pórková pomazánka
Blahodárné účinky pórku na naše zdraví a vynikající chuť najdeme v pórkové pomazánce. Našlehaný hráškový základ je jemný a spojením s dušeným pórkem vytvoří dokonalou chuť.
Klíčové slovo: Hraška, Hraška na zahušťování, Pomazánka, Pórek, Zdraví, Zdravý recept
Porce: 5 Porcí
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Hraškové máslo
- 100 ml slunečnicového oleje
- 2 g Mahá koření
- špetka mletého pepře
- 100 g Hrašky na zahušťování
- 600 ml vody Můžeme použít vývar.
- sůl
Příprava pórku
- 50 ml oleje
- 200 g očištěného pórku
- sůl
Ochucení pomazánky
- 50 g nakládaného okurku
- 20 g plnotučné hořčice
- 20 g pažitky
Hraškové máslo
Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Důkladně vyšleháme a necháme vychladnout.
Příprava pórku
Pórek očistíme, oddělíme bílou a zelenou část od sebe a každou část zvlášť nakrájíme.
Na oleji zvolna osmahneme bílou část pórku do zlatova. Zelenou část přidáme až nakonec, protože se rychleji spálí, než část bílá.
Osolíme a necháme vychladnout.
Ochucení pomazánky
Do vyšlehaného hraškového másla přidáme nadrobno nakrájenou pažitku, nakládané okurky, hořčici, dušený pórek a vše dobře promícháme.
Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 10 Hořčice