Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Drožďová pomazánka

Nezaměnitelná chuť droždí ve spojení s hraškovým máslem nám vnese do jídelníčku tradiční pomazánku s vysokou výživnou hodnotou.
Běžně se drožďová pomazánka připravuje s vajíčkama. Hraškový základ je výtečná náhrada nejen pro ty, kteří vajíčka nechtějí, ale pro všechny kteří si chtějí pochutnat a jíst zdravěji.
Klíčové slovo: Droždí, Hraška, Hraška na zahušťování, Pomazánka, Zdraví, Zdravý recept
Porce: 5 Porcí
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Hraškové máslo

  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 2 g Mahá koření
  • špetka mletého pepře
  • 100 g Hrašky na zahušťování
  • 600 ml vody Můžeme použít vývar.
  • 5 g soli

Příprava droždí

  • 50 ml oleje
  • 130 g cibule
  • 42 g droždí 1 kostka

Ochucení pomazánky

  • 50 g nakládaných okurek
  • 25 g plnotučné hořčice
  • 20 g pažitky

Instrukce

Hraškové máslo

  • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Uvařený hraškový základ důkladně vyšleháme.

Příprava droždí

  • Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na oleji do zlatava.
  • Přidáme rozdrobené droždí a zvolna restujeme až se droždí rozpustí a začne vonět.

Dohotovení pomazánky

  • Do vyšlehaného hraškového másla přidáme nadrobno nakrájenou pažitku, nakládané okurky, orestované droždí a dobře promícháme. Podle potřeby dochutíme.

Poznámky

Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!