Klíčové slovo: Hraška, Hraška na zahušťování, Niva, Pomazánka, Zdraví, Zdravý recept
Porce: 5 Porcí
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Hraškové máslo s nivou
- 180 ml slunečnicového oleje
- 5 g Mahá koření
- 5 g mletého pepře
- 120 g Hrašky na zahušťování
- 720 ml vody Můžeme použít vývar.
- 5 g soli
- 120 g nivy
Ochucení pomazánky
- 50 g nakládaných okurek
- 15 g pažitky
Hraškové máslo
Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme na kousky nakrájenou nivu a za stálého míchání ji necháme rozpustit.
Necháme vychladnout.
Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 10 Hořčice