Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Tvarůžková pomazánka

Klíčové slovo: Hraška, Hraška na zahušťování, Pomazánka, Tvarůžky, Zdraví, Zdravý recept
Porce: 5 Porcí
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Hraškové máslo s tvarůžky

  • 180 ml slunečnicového oleje
  • 5 g Mahá koření
  • 5 g mletého pepře
  • 120 g Hrašky na zahušťování
  • 720 ml vody Můžeme použít vývar.
  • 5 g soli
  • 100 g tvarůžků

Ochucení pomazánky

  • 50 g nakládaných okurek
  • 40 g jarní cibulky
  • 25 g hořčice

Instrukce

Hraškové máslo

  • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme na kousky nakrájené tvarůžky a za stálého míchání ji necháme rozpustit.
  • Necháme vychladnout.

Ochucení pomazánky

  • Jarní cibulku a nakládaný okurek nakrájíme nadrobno a spolu s hořčicí vmícháme do vyšlehaného hraškového másla. Podle potřeby dosolíme.

Poznámky

Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby byla hrachová mouka dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 7 Mléko, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!