Jáhlová kaše
Dobře provařená jáhlová kaše s Hraškou je lahodná a sytá.Tajemství lahodných kaší je ukryto v dlouhém a pomalém vaření.
Strava: Vegan
Klíčové slovo: Hraška, Hraška Vanilka, Jablka, Jáhly, Kaše, Sladké, Vařené, Zdravé vaření
Porce: 4 porce
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
- 140 g jáhel
- 1200 ml vody Voda a sušené sójové mléko se dá nahradit kravským či jiným mlékem.
- 120 g sušeného sójového mléka
- 80 g Hrašky Vanilka
- 100 g třtinového cukru
- 1 špetka soli
- 80 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
- 20 g rozinek
Jáhlová kaše
Hrašku Vanilka, cukr, sušené sojové mléko a sůl dobře promícháme.
Jáhly zalijeme odměřeným množstvím vody, přidáme tuk a přivedeme k varu.
Jáhly zvolna vaříme, až jsou poloměkká.
Za stálého míchání vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sušené sojové mléko a sůl) a dobře promícháme.
Tímto postupem se Hraška dobře rozmíchá a nevytvoří se žmolky.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit kaši zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Hotová kaše je lahodná, není cítit po hrachu a jáhly jsou rozvařené.
Kaši můžeme nechat vychladnout v misce a pak vyklopit a podávat jako dezert.
Kaši vaříme spolu s cukrem a tukem, získáme lahodnější chuť a spotřebujeme méně cukru a tuku, než bychom spotřebovali při posypání kaše cukrem a zalitím tukem přímo.
Dlouho vařená kaše je lépe stravitelná.
Proč vaříme kaši s Hraškou Vanilka?
Hraška Vanilka dodá do jídla sytivost a výživnost. Podaří se nám do jídla zařadit luštěniny a při správném postupu při vaření nikdo nepozná, že je do kaše přidám hrách.
Alergeny: 6 Sója