Fazolová polévka na kyselo
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Fazole, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Fazole
- 60 g fazolí
- voda
- 2 Ks nového koření
- 1 ks bobkového listu
Polévka
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 20 ml oleje
- 80 g očištěné cibule
- 40 g očištěné mrkve
- 80 g brambor
- 5 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 1 g cukru
- 26 g Hrašky na zahušťování
- 920 ml vývaru nebo vody
- 8 g soli
- špetka kurkumy
- 8 ml octa
- 35 g sušeného sójového mléko
Fazole
Fazole přes noc namočíme do studené vody.
Ráno vodu slijeme a fazole uvaříme v čisté vodě do měkka spolu s bobkovým listem a novým kořením.
Vývar z fazolí použijeme na přípravu polévky.
Polévka
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme nakrájenou mrkev, brambory a orestujeme.
Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, cukr a vše krátce orestujeme.
Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme kurkumu a za stálého míchání přivedeme k varu.
Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme ocet a sušené sójové mléko.
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice