Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Fazolová polévka na kyselo

Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Fazole, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Fazole

  • 60 g fazolí
  • voda
  • 2 Ks nového koření
  • 1 ks bobkového listu

Polévka

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 20 ml oleje
  • 80 g očištěné cibule
  • 40 g očištěné mrkve
  • 80 g brambor
  • 5 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 g cukru
  • 26 g Hrašky na zahušťování
  • 920 ml vývaru nebo vody
  • 8 g soli
  • špetka kurkumy
  • 8 ml octa
  • 35 g sušeného sójového mléko

Instrukce

Fazole

  • Fazole přes noc namočíme do studené vody. 
  • Ráno vodu slijeme a fazole uvaříme v čisté vodě do měkka spolu s bobkovým listem a novým kořením.
  • Vývar z fazolí použijeme na přípravu polévky.

Polévka

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme nakrájenou mrkev, brambory a orestujeme.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, cukr a vše krátce orestujeme.
  • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme kurkumu a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme ocet a sušené sójové mléko.

Dohotovení

  • Do hotové polévky přidáme uvařené fazole a necháme ji přejít varem.

Poznámky

Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!