Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Celerový nákyp

Kuchyně: Diabetici, Vegetarián
Klíčové slovo: Celer, Hlavní jídlo, Hrášek, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Zapékané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Vařená zelenina

  • 400 g celeru
  • 40 g mrkve
  • sůl

Hraška bešamel s cibulkou

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 60 g oleje
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 špetka chilli
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 40 g Hrašky na zahušťování
  • 240 ml vývaru nebo vody
  • 4 g soli
  • 4 g citronové šťávy nebo octa

Dohotovení

  • 200 g sýru nebo tofu
  • tuk na pečení
  • petrželová nať

Instrukce

Zelenina

  • Očištěný celer a mrkev nakrájíme na kostky.
  • Zeleninu uvaříme v páře nebo v osolené vodě do poloměkka.
  • Uvařenou zeleninu scedíme. Vývar můžeme použít na přípravu bešamelu.

Hraškový bešamel

  • Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme MAHÁ koření, mletý pepř, chilli a vše krátce orestujeme.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme do bešamelu ocet / citronovou šťávu a krátce povaříme.
  • Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.

Dohotovení

  • Sýr nebo tofu nastrouháme.
  • Smícháme celer a mrkev, uvařený bešamel a nastrouhaný sýr.
  • Směs klademe na tukem vymazaný plech a v předehřáté troubě zapékáme 20 minut při teplotě 160 °C.

Poznámky

Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby byla při zapékání každá směs dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek.
Uvedenou zeleninu můžeme nahradit jinou zeleninou.
Alergeny:  10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!