Kuchyně: Diabetici, Vegetarián
Klíčové slovo: Dušené, Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví, Zelí
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Zelí hlávkové
- 420 g očištěného hlávkového zelí
Bešamel
- 1 g celého kmínu
- 40 ml oleje
- 100 g očištěné cibule
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 2 g cukru
- 32 g Hrašky na zahušťování
- 320 ml vývaru nebo vody
- 6 ml octa
- 4 g soli
Zelí
Očištěné zelí rozkrojíme, zbavíme košťálů a nakrájíme na nudličky.
Nudličky zelí krátce povaříme v osolené vodě a scedíme.
Bešamel
Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
Přidáme MAHÁ koření, mletý pepř, cukr a orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme vývarem, přidáme sůl, ocet a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se HRAŠKA nepřipaluje. Nakonec přidáme ocet a ještě krátce povaříme.
HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.