Klíčové slovo: Coleslaw, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Mrkev, Příloha, Salát, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Hraškový základ na majonézu
- 90 ml slunečnicového oleje
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 60 g Hrašky na zahušťování
- 360 ml vývaru nebo vody
- 4 g soli
Zelenina
- 140 g očištěné mrkve
- 560 g zelí
- 5 g soli
Dohotovení
- 70 g cibule
- 110 g nakládaných okurek
- 60 g plnotučné hořčice
- 1 špetka mletého pepře
- 4 g soli
- 3 g petrželové natě
- 10 ml octa
- okurkový lák
Hraškový základ na majonézu
Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkým vývarem nebo vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Nakonec rozmixujeme do hladka.
Necháme vychladnout.
Zelenina
Zelí očistíme, rozčtvrtíme a vyřízneme tvrdý košťál.
Nakrájíme jej na co nejtenčí nudličky. Překrojíme je na půl.
Zelí prosolíme a minutu až dvě ho mačkáme. Necháme jej alespoň půl hodiny odležet. Zelí pustí šťávu a zkřehne.
Přebytečnou šťávu odstraníme.
Mrkev očistíme, nastrouháme nahrubo a smícháme se zelím.
Dohotovení
Drobně nakrájenou cibuli zakapeme trochou oleje.
Nakládané okurky nakrájíme na malé kostky.
Do vychladlého hraškového základu vmícháme hořčici, připravenou cibuli, nakládané okurky, zeleninu a nakrájenou petrželovou nať.
Podle potřeby dochutíme octem a okurkovým lákem.
Necháme alespoň hodinu odležet v chladnu.
Pokud nechceme tento salát hned podávat, tak vynecháme v receptu cibuli.
Tento salát doporučujeme podávat se smaženou zeleninou.
Například s obalovaným květákem, cuketou, žampiony, cibulovými kroužky, nebo s našimi vynikajícími Hrašenkami, které můžete znát z výstav.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 10 Hořčice