Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Guláš z hlívy ústřičné

Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Guláš, Hlíva, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Hlíva ústřičná - příprava

  • 400 g hlívy ústřičné
  • 40 ml oleje
  • 4 g soli

Guláš

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 40 ml oleje
  • 140 g očištěné cibule
  • 10 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 špetka chilli
  • 6 g mleté sladké papriky
  • 50 g Hrašky na zahušťování
  • 700 ml vývaru nebo vody
  • 4 g soli
  • 1 špetka majoránky

Instrukce

Hlíva ústřičná - restování

  • Očištěnou hlívu nakrájíme na kousky.
  • Kousky orestujeme na oleji.
  • Hlívu solíme až nakonec restování, rychleji změkne.

Guláš

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, chilli a sladkou papriku.
  • Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme odměřeným množstvím horkého vývaru nebo vodou a osolíme.
  • Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Vmícháme majoránku.

Dohotovení

  • Do guláše přidáme orestovanou hlívu a necháme přejít varem.

Poznámky

  • Doporučujeme podávat guláš s kynutým knedlíkem.
Připravili jsme si pro vás rovnou dva recepty a to na klasický kynutý knedlík a na dvoubarevný kynutý knedlík. Dvoubarevný knedlík potěší jak náš jazyk, tak i naše oči.
  • Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme ale pozor, abychom koření nespálili.
  • Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
  • Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!