Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Guláš, Hlíva, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Hlíva ústřičná - příprava
- 400 g hlívy ústřičné
- 40 ml oleje
- 4 g soli
Guláš
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 140 g očištěné cibule
- 10 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 1 špetka chilli
- 6 g mleté sladké papriky
- 50 g Hrašky na zahušťování
- 700 ml vývaru nebo vody
- 4 g soli
- 1 špetka majoránky
Hlíva ústřičná - restování
Očištěnou hlívu nakrájíme na kousky.
Kousky orestujeme na oleji.
Hlívu solíme až nakonec restování, rychleji změkne.
Guláš
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, chilli a sladkou papriku.
Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme odměřeným množstvím horkého vývaru nebo vodou a osolíme.
Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Vmícháme majoránku.
- Doporučujeme podávat guláš s kynutým knedlíkem.
Připravili jsme si pro vás rovnou dva recepty a to na klasický kynutý knedlík a na dvoubarevný kynutý knedlík. Dvoubarevný knedlík potěší jak náš jazyk, tak i naše oči.
- Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme ale pozor, abychom koření nespálili.
- Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
- Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 10 Hořčice