Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Boloňské špagety s Cerií

Kuchyně: Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Boloňská omáčka, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Ceria

  • 200 g uvařené Cerie Cerii připravíme podle receptu zde.
  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 40 ml oleje
  • 85 g očištěné cibule
  • 40 g mrkve
  • 40 g celeru
  • 7 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 2 g cukru
  • 280 g rajčat
  • 25 g Hrašky na zahušťování
  • 320 ml vývaru nebo vody
  • 6 g soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 snítka čerstvé bazalky

Instrukce

Ceria

  • Cerii uvaříme dle receptu a pomeleme.

Příprava omáčky

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme nastrouhanou mrkev, celer a orestujeme.
  • Přidáme česnek, Mahá koření, mletý pepř, cukr a vše krátce orestujeme.
  • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme nakládaná rajčata a orestujeme je.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme bazalku.

Dohotovení

  • Do hotové omáčky přidáme uvařenou a pomletou Cerii a necháme ji přejít varem.

Způsob podávání

  • Na talíři omáčkou přelijeme těstoviny. Můžeme posypat strouhaným sýrem.

Poznámky

ODKAZ NA RECEPT NA PŘÍPRAVU UVAŘENÉ CERIE:
 
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 1 Lepek, 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!