Boloňské špagety s Cerií
Boloňské špagety připravíme podle stejného receptu, jak se tradičně připravují, jen maso nahradíme uvařenou Cerií a dokonalý výsledek máme zaručen.
Kuchyně: Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Boloňská omáčka, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Ceria
- 200 g uvařené Cerie Cerii připravíme podle receptu zde.
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 85 g očištěné cibule
- 40 g mrkve
- 40 g celeru
- 7 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 2 g cukru
- 280 g rajčat
- 25 g Hrašky na zahušťování
- 320 ml vývaru nebo vody
- 6 g soli
- 1 špetka muškátového oříšku
- 1 snítka čerstvé bazalky
Příprava omáčky
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme nastrouhanou mrkev, celer a orestujeme.
Přidáme česnek, Mahá koření, mletý pepř, cukr a vše krátce orestujeme.
Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme nakládaná rajčata a orestujeme je.
Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme bazalku.
ODKAZ NA RECEPT NA PŘÍPRAVU UVAŘENÉ CERIE:
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 1 Lepek, 10 Hořčice.