Klíčové slovo: Hraška, Hraška Vanilka, Kynuté, Sladké, Zdravé vaření
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Těsto
- 100 g celozrnné mouky
- 200 g hladké mouky
- 10 g sušeného droždí
- 20 g Hrašky Vanilka
- 100 g krupicového cukru
- 1 ks vanilkového cukru
- 50 g rozinek
- 50 g sekaných mandlí nebo ořechů
- 1 špetka soli
- 30 g sušeného sójového mléka
- 1 špetka mletého muškátového oříšku
- 250 ml vody Vodu a sójové mléko můžeme nahradit jiným mlékem.
- 100 g másla nebo slunečnicového oleje
Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu vykynout na teplém místě.
Těsto rozdělíme na menší dílky. Z každého dílu vyvalíme pramen, který by měl být přibližně centimetr široký a 25 cm dlouhý.
Z pramenů tvarujeme esíčka, nebo spirály, které klademe na vymazaný plech.
Těsto necháme ještě 20 minut kynout.
Po vykynutí jidáše potřeme vodou či mlékem.
Jidáše pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 10 -15 minut.
Tradičně se jidáše podávají potřené medem. Jsou výborné i s marmeládou.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, v případě použití živočišného mléka alergen 7 Mléko