Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Badyánová pěna

Kroupy jsou neuvěřitelně zdravé. Byly běžnou součástí jídelníčku našich prababiček. Přidávaly se do jídelníčku římských gladiátorů i dělníků při stavění pyramid. Dnes se opět učíme s nimi vařit. Chuť krup vynikne, když je důkladně a pomalu povaříme. Hraška Vanilka vnese do pěny dávku bílkovin, a tak budeme mít plnohodnotné jídlo.                 
Strava: Vegan
Klíčové slovo: Hraška, Hraška Vanilka, Kaše, Kroupy, Sladké, Vařené, Zdravé vaření
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

  • 150 g krup
  • 1000 ml vody Voda a sušené sójové mléko se dá nahradit kravským či jiným mlékem.
  • 1 špetka soli
  • 120 g sušeného sójového mléka
  • 80 g Hrašky Vanilka
  • 120 g třtinového cukru
  • 0,5 g mletého badyánu
  • 80 g kokosového nebo slunečnicového oleje

Instrukce

  • Kroupy přes noc namočíme do studené vody.
  • Ráno vodu slijeme a kroupy uvaříme v čisté vodě doměkka spolu s tukem a solí.
  • Vaříme pomalu 90 min.
  • Sušené sójové mléko, cukr, Hrašku Vanilka a badyán promícháme do směsi.
  • Směs smícháme s kroupami a dobře promícháme.
  • Za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 30 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Podle potřeby do krup přidáváme vodu, tak aby mohly dobře rozvařit.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Nakonec kaši rozmixujeme na nadýchanou pěnu.

Poznámky

Kaši můžeme nechat vychladnout v misce a pak vyklopit a podávat jako dezert.
Dlouho vařená kaše je lépe stravitelná.
Proč vaříme kaši s Hraškou Vanilka? Hraška Vanilka dodá do jídla sytivost a výživnost. Podaří se nám do jídla zařadit luštěniny a při správném postupu při vaření nikdo nepozná, že je do kaše přidám hrách.
Alergeny: 6 Sója, v případě použití živočišného mléka alergen 7 Mléko
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!