Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Hrstková polévka

Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Cizrna, Čočka, Fazole, Hraška, Hraška na zahušťování, Hrstková, Luštěniny, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 20 ml oleje
  • 80 g očištěné cibule
  • 30 g očištěné mrkve
  • 15 g celeru
  • 30 g očištěných brambor
  • 7 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 6 g mleté sladké papriky
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 g cukru
  • 40 g nakládaných rajčat
  • 25 g Hrašky na zahušťování
  • 880 ml vývaru nebo vody
  • 8 g soli
  • 8 ml octa
  • majoránka

Instrukce

Luštěniny vaření

  • Luštěniny (fazoli, cizrnu, čočku) přes noc namočíme do studené vody.
  • Ráno vodu slijeme a luštěniny uvaříme v čisté vodě do měkka spolu s bobkovým listem a novým kořením.
  • Vývar z luštěnin použijeme na přípravu polévky.

Polévka

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme nakrájenou mrkev, celer, brambory a orestujeme.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření, sladkou papriku, mletý pepř, cukr a vše krátce orestujeme.
  • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme nakládaná rajčata a orestujeme.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Polévku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme ocet a majoránku.

Dohotovení

  • Do hotové polévky přidáme uvařené luštěniny a necháme ji přejít varem.

Způsob podávání

  • Podáváme na talíři ozdobené drobně krájeným pórkem.

Poznámky

Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!