Klíčové slovo: Hraška, Hraška Vanilka, Sladké, Zdravé vaření
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Těsto
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 g hladké mouky
- 50 g jemné celozrnné nebo pohankové mouky
- 20 g Hrašky Vanilka
- 2 lžičky třtinového cukru
- 1 špetka soli
- 2 lžíce rumu Palačinky jsou méně nasáklé tukem.
- 350 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
- 100 g sušeného sójové mléka
- olej na smažení
Palačinky
Prášek do pečiva prosejeme do 1/3 hladké hladké mouky.
Zbytek mouky a ostatní suroviny vyšleháme a necháme půl hodiny odležet.
Můžeme 1/2 mléka nahradíme jogurtem, palačinky jsou potom vláčné.
Před pečením těsto na palačinky znovu prošleháme a smícháme s moukou a kypřícím práškem.
Zkontrolujeme hustotu těsta, měla by být taková, aby se těsto snadno roztékalo po pánvi.
Podle potřeby upravíme množství tekutiny.
Palačinky smažíme zvolna na pánvi potřené olejem.
Hotové palačinky potřeme náplní a stočíme.
Hraška Vanilka je v receptu použita jako náhrada vajíčka, její přítomnost zvlášť oceníme při práci s bezlepkovými moukami.
Hraška Vanilka současně zvýší i výživnou hodnotu palačinek.
Hotové palačinky s tvarohovou náplní můžeme klást do vymazané formy, pokapat mlékem a přepuštěným máslem a zapéci.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, v případě použití živočišného mléka alergen 7 Mléko