Kuchyně: Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Cerie, Guláš, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Guláš
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 85 g očištěné cibule
- 7 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 6 g sladké mleté papriky
- 45 g Hrašky na zahušťování
- 640 ml vývaru nebo vody
- 6 g soli
Restované okurky
- 80 g nakládaných okurek
- 12 ml oleje
Ceria
Uvařenou Cerii nakrájíme na kostky.
Opečeme Cerii na oleji na pánvi.
Smícháme dohromady sójovou omáčkou s vývarem či vodou.
Směsí zalijeme opečené kousky Cerie.
Takto upravená Cerie je křupavá, ale přitom šťavnatá.
Příprava guláše
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, chilli a sladkou papriku.
Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme odměřeným množstvím vývaru či horké vody a osolíme.
Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Způsob podávání
Na talíři vkládáme Cerii do guláše a každou porci ozdobíme restovanými okurkami.
Podáváme s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 10 Hořčice.