Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Pomazánka s medvědím česnekem

Medvědí česnek má obrovskou životadárnou sílu a tak ho jíme co nejčastěji. Na jaře čerstvý, na pozdější dobu si ho připravíme do sklenic ve formě pesta nebo ho můžeme zamrazit.
Většinou se základ na pomazánky připravuje z másla, sýru, majonézy nebo tvarohu. Uvařené hraškové máslo však vykouzlí lehké a výživné pomazánky. Ve spojení s medvědím česnekem je to opravdová pochoutka, obzvlášť pokud je servírována na topince.
Klíčové slovo: Hraška, Hraška na zahušťování, Medvědí česnek, Pomazánka, Zdraví, Zdravý recept
Porce: 5 Porcí
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Hraškové máslo

  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 5 g Mahá koření
  • 3 g mletého pepře
  • 100 g Hrašky na zahušťování
  • 600 ml vody Můžeme použít vývar.
  • 5 g soli

Ochucení pomazánky

  • 50 g nakládaných okurek
  • 20 g plnotučné hořčice
  • medvědí česnek podle chuti
  • muškátový oříšek

Instrukce

Hraškové máslo

  • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Pomazánku důkladně rozmixujeme a necháme vychladnout.

Ochucení pomazánky

  • Medvědí česnek očistíme a rozmixujeme spolu s vyšlehaným hraškovým máslem.
  • Přidáme jemně nakrájený nakládaný okurek, hořčici a vše promícháme.
  • Medvědí česnek můžeme do pomazánky přidat jen nakrájený na jemno, není nutné česnek vždy mixovat.
  • Podáváme na pečivu či topince.

Poznámky

Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu  v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a bude se i méně připalovat.
Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Mahá koření v jídle dělá dobrou chuť a podporuje naše trávení.
Alergeny: 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!