Zeleninové placičky s bylinkami
Výhodou tohoto receptu je, že můžeme požít jakoukoli zeleninu či bylinky, které zrovna doma máme. Na jaře kopřivy, na podzim rajčata, v zimě dýni či brambory a zelí čerstvé či nakládané.
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Náhrada vajec, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Bramboráčky, Brambory, Hraška, Mahá koření, Slané, Smažení, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 lidé
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
- 300 g hlávkového zelí, může být i jiná zelenina
- 100 g mrkve
- petrželová nať, pažitka, kopřivy, mladý špenát
- 250 g Hrašky na obalování
- 10 g česneku
- 4 g soli
- 1 špetka majoránky
- 1 špetka mletého pepře
- 1 g Mahá koření
- 350 ml voda dle potřeby
- olej na smažení
Zelí a mrkev nastrouháme nahrubo.
Přidáme Hrašku, třený česnek se solí, mletý pepř, Mahá koření a vše důkladně promícháme.
Podle potřeby upravíme hustotu těsta přidáním vody nebo Hrašky.
Těsto by mělo mít konzistenci hořčice.
Během přípravy placiček těstíčko řídne, proto průběžně upravujeme hustotu přidáváním Hrašky.
Těsto klademe lžící do horkého oleje, rovnoměrně rozetřeme a zakulatíme, pak smažíme z obou stran dozlatova.
Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a pak papírovém ubrousku.
Placičky jsou správně prosmažené, když mají lahodnou chuť a nejsou cítit po hrachu.
Teplota tuku: Správnou teplotu tuku vyzkoušíme vkápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. Obalený kousek se pak nepřilepí ke dnu a nenasákne tuk. Při nízké teplotě může těstíčko stéci a přilepit se na dno nádoby. Kousky do tuku vkládáme postupně tak, aby teplota tuku neklesla.
Alergeny: 10 Hořčice