Bešamel uvařený z Hrašky dodá nákypům lahodnou chuť a jemnost. Na přípravu nebudeme potřebovat ani vajíčka, Hraška vše krásně spojí. Když nám zbude chleba či pečivo, připravíme si z Hrašky, kopřiv či špenátu vynikající slanou žemlovku. Při přípravě nákypu můžeme chuť vylepšit přidáním sýru, ale i bez sýru je nákyp výtečný.
640mlvodyMísto vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
Dohotovení
olej na vymazání formy
300g veky nebo rohlíků
200gstrouhaného sýru
Instrukce
Kopřivový špenát
Použijeme takové množství kopřiv, abychom ve spojení s obyčejným špenátem získali lahodnou chuť pro naše strávníky.
Kopřivy spaříme, vodu scedíme
Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli dozlatova
Přidáme Mahá koření, mletý pepř a chvíli restujeme, dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme spařené a nakrájené kopřivy, špenát, osolíme a chvíli podusíme.
Nakonec dochutíme třeným česnekem a muškátovým oříškem
Hraškový bešamel
Vodu přivedeme k varu.
Za stálého míchání vsypeme Hrašku a sušené sojové mléko.
Důkladně rozmixujeme ponorným mixérem a přivedeme k varu.
Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.