Chřestová polévka
Chřestová polévka zahuštěná Hraškou je vynikající. Spojuje v sobě charakteristickou chuť chřestu a výživnou hodnotu Hrašky.
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Chřest, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Polévka
- 20 ml oleje nebo másla
- 80 g očištěné cibule
- 1 g Mahá koření
- 35 g Hrašky na zahušťování
- 1200 ml vývaru nebo vody
- 1 špetka mletého pepře
- špetka muškátového ořechu
- sůl Se solí opatrně pokud je vývar osolený.
- špetka kurkumy
- 100 g sušeného sójového mléko Vodu a sušené sojové mléko můžeme nahradit jakýmkoli mlékem či smetanou.
- citronová šťáva
Chřest
Chřest oloupeme a dřevnaté konce odkrojíme. Nakrájíme ho na kousky o délce asi 2 cm.
Chřest vaříme ve slané vodě do měkka, pak scedíme.
Vývar z chřestu použijeme na přípravu polévky.
Pokud chceme, aby polévka měla silnější chuť, zvlášť vyvaříme i slupky z chřestu a dřevnaté konce, vaříme asi 2 minuty. Vývar před použitím scedíme, slupky nepoužíváme.
Polévka
Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme Mahá koření, Hrašku na zahušťování a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme kurkumu, muškátový květ, mletý pepř a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme sušené sójové mléko a citronovou šťávu.
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou místo běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná, výživná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 Sója nebo 7 Mléko