Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Chřestová polévka

Chřestová polévka zahuštěná Hraškou je vynikající. Spojuje v sobě charakteristickou chuť chřestu a výživnou hodnotu Hrašky.
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Chřest, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Chřest

  • 6 kusů chřestu
  • voda
  • sůl

Polévka

  • 20 ml oleje nebo másla
  • 80 g očištěné cibule
  • 1 g Mahá koření
  • 35 g Hrašky na zahušťování
  • 1200 ml vývaru nebo vody
  • 1 špetka mletého pepře
  • špetka muškátového ořechu
  • sůl Se solí opatrně pokud je vývar osolený.
  • špetka kurkumy
  • 100 g sušeného sójového mléko Vodu a sušené sojové mléko můžeme nahradit jakýmkoli mlékem či smetanou.
  • citronová šťáva

Instrukce

Chřest

  • Chřest oloupeme a dřevnaté konce odkrojíme. Nakrájíme ho na kousky o délce asi 2 cm.
  • Chřest vaříme ve slané vodě do měkka, pak scedíme.
  • Vývar z chřestu použijeme na přípravu polévky.
  • Pokud chceme, aby polévka měla silnější chuť, zvlášť vyvaříme i slupky z chřestu a dřevnaté konce, vaříme asi 2 minuty. Vývar před použitím scedíme, slupky nepoužíváme.

Polévka

  • Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme Mahá koření, Hrašku na zahušťování a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme kurkumu, muškátový květ, mletý pepř a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme sušené sójové mléko a citronovou šťávu.

Dohotovení

  • Do hotové polévky přidáme uvařený chřest a necháme ji přejít varem.

Poznámky

Polévky je dobré zahušťovat Hraškou místo běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná, výživná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 Sója nebo 7 Mléko
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!