Kedlubnová polévka kedlubňačka
Kedlubnová polévka zahuštěná Hraškou v sobě snoubí jemnou chuť kedluben a výživnou hodnotu Hrašky.
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Hraška, Hraška na zahušťování, Kedlubna, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
- 500 g kedlubny
- 20 ml oleje nebo másla
- 80 g očištěné cibule
- kmínu
- 1 g Mahá koření
- 35 g Hrašky na zahušťování
- 1200 ml vývaru nebo vody
- 1 špetka mletého pepře
- špetka muškátového ořechu
- sůl Se solí opatrně pokud je vývar osolený.
- špetka kurkumy
- 100 g sušeného sójového mléka Můžeme nahradit jiným mlékem nebo smetanou.
- citronová šťáva dle chuti
- zelená petrželka na zdobení
Polévka
Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a kmín.
Přidáme nastrouhanou kedlubnu, Mahá koření, Hrašku na zahušťování a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme kurkumu, muškátový květ a mletý pepř a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme sušené sójové mléko a citronovou šťávu.
Na talíři každou porci posypeme nakrájenou petrželkou.
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou místo běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná, výživná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 Sója nebo 7 Mléko, 10 hořčice