Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Kedlubnové zelí

Mladé kedlubny jsou šťavnaté, křehké a přirozeně sladké. Zahuštěním Hraškou připravíme lahodné, výživné jídlo. Nejdříve si uvaříme Hrašku a nastrouhanou kedlubnu přidáme nakonec, aby se dlouho nevařila.
Kuchyně: Diabetici, Vegetarián
Klíčové slovo: Dušené, Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Kedlubna, Mahá koření, Slané, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Kedlubna

  • 500 g kedlubny

Bešamel

  • 1 g celého kmínu
  • 40 ml oleje
  • 100 g očištěné cibule
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 g cukru
  • 30 g Hrašky na zahušťování
  • 320 ml vývaru nebo vody
  • 6 ml octa podle chuti
  • 4 g soli

Instrukce

Kedlubna

  • Očištěné a oloupané kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle.

Bešamel

  • Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
  • Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
  • Přidáme Mahá koření, mletý pepř, cukr a orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme vývarem, přidáme sůl a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Pět minut před koncem varu přidáme nastrouhanou kedlubnu a povaříme, až je kedlubna měkká.
  • Nakonec přidáme ocet a necháme přejít varem.
  • Používáme namísto klasického bílého zelí.

Poznámky

Alergeny: 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!