Kedlubnové zelí
Mladé kedlubny jsou šťavnaté, křehké a přirozeně sladké. Zahuštěním Hraškou připravíme lahodné, výživné jídlo. Nejdříve si uvaříme Hrašku a nastrouhanou kedlubnu přidáme nakonec, aby se dlouho nevařila.
Kuchyně: Diabetici, Vegetarián
Klíčové slovo: Dušené, Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Kedlubna, Mahá koření, Slané, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Bešamel
- 1 g celého kmínu
- 40 ml oleje
- 100 g očištěné cibule
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 1 g cukru
- 30 g Hrašky na zahušťování
- 320 ml vývaru nebo vody
- 6 ml octa podle chuti
- 4 g soli
Bešamel
Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
Přidáme Mahá koření, mletý pepř, cukr a orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme vývarem, přidáme sůl a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Pět minut před koncem varu přidáme nastrouhanou kedlubnu a povaříme, až je kedlubna měkká.
Nakonec přidáme ocet a necháme přejít varem.
Používáme namísto klasického bílého zelí.