Květáková polévka
Květáková polévka se běžně připravuje z vařeného květáku. Doporučujeme květák nejdříve upéci v troubě, tím získá polévka velmi lahodnou chuť a zahuštění Hraškou zvýší její výživnost.
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Hraška, Hraška na zahušťování, Květák, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
- 500 g květáku
- 20 ml oleje nebo másla
- 80 g očištěné cibule
- kmín
- 1 g Mahá koření
- 35 g Hrašky na zahušťování
- 1200 ml vývaru nebo vody
- 1 špetka mletého pepře
- 1 špetka muškátového ořechu
- sůl Se solí opatrně, pokud je vývar osolený.
- 1 špetka kurkumy
- 100 g sušeného sójového mléka Můžeme nahradit jiným mlékem nebo smetanou.
- citronová šťáva dle chuti
- zelená petrželka na zdobení
Květák
Květák zbavíme listů, omyjeme a rozebereme na růžičky.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Růžičky květáku rozložíme na vymazaný plech, posolíme, potřeme olejem a pečeme v troubě do měkka. Podle velikosti růžiček asi 20 - 30 minut.
Pečený květák dodá polévce neopakovatelnou chuť. Polévku, ale můžeme připravit rovněž z květáku vařeného.
Polévka
Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a kmín.
Přidáme Mahá koření, Hrašku na zahušťování a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme muškátový květ a mletý pepř a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme sušené sójové mléko a citronovou šťávu.
Na talíři do každé porce vložíme několik růžiček květáku a každou porci posypeme nakrájenou petrželkou.
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou místo běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná, výživná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 Sója nebo 7 Mléko, 10 hořčice