Květákové placičky
Květákové placičky s Hraškou připravíme rychle a snadno. Můžeme vynechat mouku i vajíčka.
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Náhrada vajec, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Hraška, Květák, Mahá koření, Slané, Smažení, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 lidé
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
- 800 g květáku
- 120 g Hrašky na obalování Podle potřeby.
- 4 g soli
- 1 špetka mletého pepře
- 1 g Mahá koření
- voda dle potřeby Můžeme použít i mléko.
- olej na smažení
Květák zbavíme listů a rozebereme na růžičky.
Vložíme jej do vařící osolené vody a uvaříme do poloměkka.
Květák scedíme a nasekáme najemno.
Přidáme vodu či mléko, Hrašku, sůl, mletý pepř a Mahá koření.
Vše vymícháme na hladké těsto.
Podle potřeby upravíme hustotu těsta přidáním vody nebo Hrašky.
Těsto by mělo mít konzistenci hořčice.
Během přípravy placiček těstíčko řídne, proto průběžně upravujeme hustotu přidáváním Hrašky.
Těsto klademe lžící do horkého oleje, rovnoměrně rozetřeme a zakulatíme, pak smažíme z obou stran dozlatova. Smažíme zvolna, aby placičky byly prosmažené.
Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a pak papírovém ubrousku.
Placičky jsou správně prosmažené, když mají lahodnou chuť a nejsou cítit po hrachu.
Placičky můžeme rovněž péci v troubě, ale nejsou tak chutné, jako placičky smažené.
Správnou teplotu tuku vyzkoušíme vkápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. Obalený kousek se pak nepřilepí ke dnu a nenasákne tuk.
Někdo má problémy s trávením květáku, Mahá koření pomáhá s nadýmáním.
Alergeny: 10 Hořčice