Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Lečo pomazánka

Na přípravu pomazánek není nutné používat jen tvaroh, pomazánkové máslo či strouhaný sýr. Hraškový základ máme vždy po ruce. Zahustíme s ním polévky i omáčky, ale můžeme ho použít i na přípravu pomazánky. Připravíme si základ na lečo, smícháme s vyšlehanou uvařenou Hraškou a skvělá pomazánka je na světě.
Kuchyně: Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Fitness, Hraška, Hraška na zahušťování, Lečo, Mahá koření, Papriky, Pomazánka, Rajčata, Slané, Svařina, Výlet, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Zelenina - restování

  • 20 ml oleje
  • 100 g očištěné cibule
  • 10 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 200 g rajčat v zimně můžeme použít nakládané rajčata
  • 200 g čerstvých paprik
  • 1 g cukru
  • 2 g soli
  • 2 g sladké uzené papriky

Příprava hraškového másla

  • 100 ml oleje
  • 3 g Mahá koření
  • 100 g Hrašky na zahušťování
  • 600 ml vývaru nebo vody
  • 5 g soli
  • 30 g jarní cibulky

Instrukce

Zelenina - restovaná

  • Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na oleji.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření, sladkou papriku a krátce orestujeme.
  • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme nadrobno nakrájenou papriku a orestujeme.
  • Přidáme nakrájená rajčata, cukr, sůl a pomalu dusíme, až je směs bez zbytečné šťávy.
  • Rajčata je možné před použitím sloupnout, anebo rozmixovat.
  • Hotovou zeleninu necháme vychladnout.

Příprava hraškového másla

  • Na oleji krátce orestujeme Mahá koření. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme vodou či vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Necháme vychladnout.
  • Po vychladnutí důkladně rozmixujeme ručním mixérem na hladký krém.

Ochucení pomazánky

  • Nakládané okurky a jarní cibulku nakrájíme nadrobno a vmícháme i s podušenou zeleninou a hořčicí do vyšlehaného hraškového másla. Podle potřeby dosolíme.
  • Pokud chceme mít pomazánku hladkou, nakonec ji rozmixujeme.

Poznámky

Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat.
Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 10 Hořčice. 
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!