Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegetarián
Klíčové slovo: Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Jáhly, Mahá koření, Paprika, Plněná paprika, Slané, Zahuštěné, Zapékané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Jáhly
- 50 g jáhel
- voda na spaření
Hraška bešamel
- 1 g celého kmínu
- 1 g Celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 1 špetka chilli
- 2 g čerstvého zázvoru
- 420 ml vývaru nebo vody
- jáhly spařené
- 1 g soli
- 1 g kurkumy
- 1 špetka muškátového oříšku
- 50 g Hrašky na zahušťování
- 1 špetka oregana
Zelenina - restování
- 20 ml oleje
- 90 g očištěné cibule
- 150 g očištěné mrkve
- 110 g hlávkového zelí
- 100 g pórku
- 10 g česneku
- 1 g cukru
- 60 g rajčat
- 4 g soli
Dohotovení
- bešamel
- zelenina restovaná
- 4 g petrželové nati
- 400 g papriky čerstvé
- tuk na pečení
Hraška bešamel
Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
Přidáme olej. Na oleji krátce orestujeme MAHÁ koření, mletý pepř, chilli a čerstvý zázvor.
Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
Zalijeme horkým vývarem a přidáme spařené a scezené jáhly.
Osolíme, přidáme kurkumu, muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou, až jsou jáhly měkké.
Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme a přidáme muškátový oříšek. Za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Je důležité vařit jáhly a Hrašku zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda nevyvařovala a nemusela se dolévat. - Směs na karbanátky by byla při přidání vody řídká.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme oregano.
Zelenina - restování
Zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno.
Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme nakrájenou mrkev, zelí, pórek a orestujeme.
Přidáme třený česnek, cukr a vše krátce orestujeme.
Přidáme nakládaná rajčata, osolíme a orestujeme.
Zeleninu necháme vychladnout.
Dohotovení
Předehřejeme troubu na 150 °C.
Paprikové lusky u stopek seřízneme a vyjmeme vnitřek, vypereme a necháme papriky okapat.
Do bešamelu přidáme orestovanou zeleninu a nakrájenou petrželovou nať.
Touto směsí plníme očištěné papriky.
Naplněné papriky klademe na vymazaný plech, nepatrně podlijeme vývarem a pečeme v troubě
Pečeme v troubě při teplotě 150 °C, až papriky změknou.
Dáváme pozor, aby se papriky nespálily.
Plněné papriky doporučujeme podávat s rajčatovou omáčkou, rýži či knedlíky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 10 Hořčice