Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Obalovaný špíz

Špíz je oblíbená pochoutka. Na špejli napícháme to, co máme rádi, a tepelně upravíme. V tomto receptu jsme špíz navíc obalili v těstíčku z Hrašky a osmažili. Takový špíz chutná i lidem, kteří se zelenině vyhýbají a hrachu obzvláště. Všichni jsou vždy překvapeni, jaká je to dobrota.
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Náhrada vajec, Sport, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Hraška, Hraška na obalování, Obalování, Paprika, Slané, Smažení, Špíz, Sýr, Žampiony
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

  • 200 g Hrašky na obalování
  • 280 ml vody
  • 200 g sýru
  • 120 g papriky
  • 120 g žampionů
  • olej na smažení

Instrukce

  • Hrašku rozmícháme s vodou na těstíčko hustoty řidší hořčice. K zamíchání je dobré použít ruční mixér, těstíčko získá lepší vlastnosti.
  • Zeleninu a sýr nakrájíme na větší kusy.
  • Na špejle střídavě napichujeme kousky zeleniny a sýru.
  • Vniklé špízy nejprve namočíme do suché směsi Hrašky a poté namáčíme v těstíčku, necháme okapat a vkládáme do vyšší vrstvy rozpáleného tuku tak, aby špízy byly ponořené.
  • Smažíme dozlatova z obou stran ve vyšší vrstvě tuku.
  • Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a pak na papírovém ubrousku.
  • Těstíčko je správně prosmažené, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Je dobré dělat těstíčko řidší, aby vrstva nebyla moc silná a dobře se prosmažila.
  • Pokud chceme mít jistotu, že těstíčko je opravdu dobře prosmažené, postupujeme tak, že špíz v oleji jen krátce osmažíme, aby se vytvořila kůrka a pak špíz dopečeme v troubě.

Poznámky

  • Zeleninu můžeme libovolně obměňovat. Výborná je například i kořenová zelenina, kterou je ale lepší nejdříve předvařit. 
  • Aby byly špízy dobře připravené, doporučujeme podívat se na článek o smažení.
  • Zbytek těstíčka můžeme zpracovat podle receptu na Hrašenky. 
Alergeny: 
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!