Obalovaný špíz
Špíz je oblíbená pochoutka. Na špejli napícháme to, co máme rádi, a tepelně upravíme. V tomto receptu jsme špíz navíc obalili v těstíčku z Hrašky a osmažili. Takový špíz chutná i lidem, kteří se zelenině vyhýbají a hrachu obzvláště. Všichni jsou vždy překvapeni, jaká je to dobrota.
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Náhrada vajec, Sport, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Hraška, Hraška na obalování, Obalování, Paprika, Slané, Smažení, Špíz, Sýr, Žampiony
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
- 200 g Hrašky na obalování
- 280 ml vody
- 200 g sýru
- 120 g papriky
- 120 g žampionů
- olej na smažení
Hrašku rozmícháme s vodou na těstíčko hustoty řidší hořčice. K zamíchání je dobré použít ruční mixér, těstíčko získá lepší vlastnosti.
Zeleninu a sýr nakrájíme na větší kusy.
Na špejle střídavě napichujeme kousky zeleniny a sýru.
Vniklé špízy nejprve namočíme do suché směsi Hrašky a poté namáčíme v těstíčku, necháme okapat a vkládáme do vyšší vrstvy rozpáleného tuku tak, aby špízy byly ponořené.
Smažíme dozlatova z obou stran ve vyšší vrstvě tuku.
Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a pak na papírovém ubrousku.
Těstíčko je správně prosmažené, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Je dobré dělat těstíčko řidší, aby vrstva nebyla moc silná a dobře se prosmažila.
Pokud chceme mít jistotu, že těstíčko je opravdu dobře prosmažené, postupujeme tak, že špíz v oleji jen krátce osmažíme, aby se vytvořila kůrka a pak špíz dopečeme v troubě.
- Zeleninu můžeme libovolně obměňovat. Výborná je například i kořenová zelenina, kterou je ale lepší nejdříve předvařit.
- Aby byly špízy dobře připravené, doporučujeme podívat se na článek o smažení.
- Zbytek těstíčka můžeme zpracovat podle receptu na Hrašenky.
Alergeny: