Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Tvarohová žemlovka s hruškami

Žemlovky jsou v české kuchyni velmi oblíbené a nemusíme je připravovat jen z jablek, ale když využijeme ovoce, tak jak jde rok podle sezóny, máme bohatou nabídku zajímavých moučníků. Tvarohová žemlovka s chutí po hruškách je vynikající kombinace chuti. Oproti klasickému receptu, jsou v naší žemlovce vejce nahrazená krémem z Hrašky Vanilka. Žemlovka má vynikající chuť a je velmi výživná. Nikdo by v tomto jídle nehledal hrách.
Klíčové slovo: Hraška, Hraška Vanilka, hrušky, Sladké, Tvaroh, Vařené, Zdravé vaření, Žemlovka
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Hrušky

  • 500 g očištěných hrušek, můžeme použít kompotované 4 velké
  • 50 g rozinek půl sáčku
  • citronová šťáva z jednoho citronu
  • mletá skořice

Krém z Hrašky Vanilka

  • 80 g Hrašky Vanilka
  • 100 g třtinového nebo krystalového cukru
  • 100 g sušeného sójového mléka
  • 650 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
  • 100 ml slunečnicového nebo kokosového oleje, másla

Dohotovení

  • olej na vymazání plechu
  • 300 g veky nebo rohlíků nejlepé celozrnných

Instrukce

Hrušky

  • Hrušky očistíme, zbavíme jadřinců, nastrouháme na plátky a pokapeme citronovou šťávou.
  • Rozinky spaříme.
  • Hrušky smícháme se spařenými rozinkami, skořicí a citronovou šťávou.

Krém

  • Smícháme Hrašku Vanilka, sušené sójové mléko a cukr.
  • Namísto vody a sušeného sójového mléka můžeme použít jakékoli jiné mléko. Je třeba mít na paměti, že každý druh mléka má při vaření jiné vlastnosti.
  • Vodu a olej přivedeme k varu.
  • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sůl) a dobře promícháme.
  • Důkladně rozmixujeme ponorným mixérem a přivedeme k varu.
  • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Nakonec krém důkladně rozmixujeme.

Dohotovení

  • Předehřejeme troubu na 160 - 180 °C.
  • Veku nebo rohlíky nakrájíme na plátky.
  • Dno zapékací nádoby vytřeme olejem. Dno vyskládáme plátky veky nebo rohlíků, potřeme připraveným krémem, poklademe připravenými hruškami.
  • Tak postupujeme, až spotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří plátky veky, kterou zalijeme krémem.
  • Pečeme v předehřáté troubě 40 minut při teplotě 160 °C. Hrušky můžeme předem podusit, pak se doba pečení zkrátí na 20 minut. Čas propečení je závislý na výšce žemlovky.
  • Před podáváním necháme 15 minut odpočinout, porce se pak lépe krájí.

Poznámky

Citronová šťáva uchovává svěžest a šťavnatost v hruškách při zapékání.
.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!