Zeleninové muffiny -mini quiche
Výhodou tohoto receptu je, že můžeme požít jakoukoli zeleninu či bylinky, které zrovna doma máme. Na jaře kopřivy, na podzim rajčata, v zimě dýni či brambory a zelí čerstvé či nakládané Zeleninu syrovou či vařenou.
Ingredience
- 300 g Hrašky na obalování
- 100 g olej
- 700 ml zeleninový vývar či voda
- hrst petrželová nať, pažitka, kopřivy, mladý špenát
- 10 g česneku
- 1 špetka mletého pepře
- 1 g Mahá koření
- 300 i více g jakékoli zeleniny, cibule či brambor
Instrukce
Příprava zeleniny
- Na přípravu tohoto receptu mohu použít jakoukoli zeleninu: mrkev, celer, zelí rajčata, papriku, cibuli, brambory …květák, brokolici, špenát
- Zeleninu jako je květák či brokolice krátce povaříme a nasekáme na kousky. Můžeme použít i zeleninu syrovou, ale v tom případě ji nastrouháme najemno.
Příprava těstíčka
- Smícháme vodu nebo vývar, Hrašku, třený česnek, mletý pepř, Mahá koření, bylinky a vše důkladně vyšleháme ponorným mixérem na hladké těstíčko.
Příprava maffinů
- Předehřejeme troubu na 200°C. Formy na muffiny vytřeme olejem nebo použijeme papírové košíčky.
- Připravenou zeleninu promícháme s těstíčkem a rovnoměrně rozdělíme do připravených košíčků.
- Pečeme v předehřáté troubě 20 minut, pak teplotu snížíme na 160°C a zvolna dopékáme 15- 20 minut, podle velikosti košíčků.
- Propečení zkontrolujeme tak, že blízko středu zapíchneme párátko. Po vytažení by mělo být suché.
Servírování
- Muffiny podáváme s vařenými bramborami či kaší, dresingem anebo za studena.
Poznámky
Teplota tuku: Správnou teplotu tuku vyzkoušíme vkápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. Obalený kousek se pak nepřilepí ke dnu a nenasákne tuk. Při nízké teplotě může těstíčko stéci a přilepit se na dno nádoby. Kousky do tuku vkládáme postupně tak, aby teplota tuku neklesla.
Alergeny: 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!