Lehký vanilkový krém

    Můžete sdílet na:
    Tartaletka je dezert, který má každý rád. Křehké linecké těsto s jemným vanilkovým krémem a příjemně nakyslým čerstvým ovocem.
    Náš krém je připravený z Hrašky Vanilka a tak zákusek vyniká nejen chutí, ale i nebývalou výživnou hodnotu.
    Porce 1 kg
    Kalorií

    Ingredience
      

    Těsto

    • 200 g hladké mouky
    • 50 g jemně mleté celozrnné mouky
    • 120 g jemně mletého třtinového cukru na moučku
    • 120 g másla
    • 1 lžíce citronové šťávy a vody dáme dle potřeby

    Vanilkový krém s agarem

    • 150 g másla nebo kokosového oleje
    • 150 g Hrašky Vanilka
    • 200 g cukru
    • 1 špetka soli
    • 1000 ml mléka Může být i rostlinné.
    • 1 balení dortového želé nebo agaru Použijeme množství agaru uvedeného v návodu od výrobce na 250 ml vody.
    • 250 ml vody

    Ovoce

    Instrukce
     

    Příprava tartaletek, košíčků či korpusu

    • Studené máslo nakrájíme na kostky.
    • Mouku, cukr, studené máslo a sůl smícháme ručně nebo v robotu na drobenku.
    • Přidáme citronovou šťávu a vodu a rychle zamícháme na vláčné těsto. Celozrnná mouka má větší nasákavost oproti bílé mouce, proto zaděláváme těsto o něco řidší konzistence.
    • Těsto zabalíme do folie a necháme v ledničce odpočinout alespoň 2 hodiny.
    • Z těsta vyválíme plát silný 3 mm a formičkami vykrájíme kolečka.
    • Vykrojená kolečka vložíme do formiček a vytlačíme až nahoru k okrajům.
    • Upečeme v troubě vyhřáté na 180°C do zlatava.
    • Z těsta můžeme upéct i jeden velký koláč.

    Příprava krému

    • V misce promícháme Hrašku Vanilka, sójové sušené mléko, cukr a sůl.
    • Vodu a olej přivedeme k varu.
    • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
    • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Dortové želé nebo agar rozmícháme ve 250 ml studené vody.
    • Želé nalijeme do uvařeného krému a za stálého míchání povaříme 1 minutu.
    • Uvařený krém důkladně rozšleháme ponorným mixérem.
    • Šlehání je důležité, aby byl krém nadýchaný.

    Dohotovení

    • Vyšlehaný krém rozléváme do připravených korpusů, necháme vychladnout a zdobíme ovocem.
    • Krém můžeme nalít i do pohárů či misek, nebo ho použít na přípravu moučníků.
    • Lze přidat kakao, kávu, … a vytvořit chuťové variace.

    Poznámky

    Tento krém je tak lahodný a výživný, nikoho nenapadne v něm hledat hrách.
    Sušené sójové mléko a vodu můžeme nahradit jakýmkoli mlékem.
    Alergeny: V případě použití živočišného mléka alergen 7 Mléko
    Klíčové slovo Hraška Vanilka, Krém, Zdravé vaření
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: