Polévka žampionový krém
Ingredience
Žampiony
- 110 g žampionů Jiné houby
- 15 ml oleje
- 2 g soli
Polévka
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 15 ml oleje
- 80 g očištěné cibule
- 50 g očištěné mrkve
- 130 g očištěných brambor
- 5 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého peře
- 1 špetka chilli
- 38 g Hrašky na zahušťování
- 960 ml vývaru nebo vody
- 6 g soli
- 1 ks bobkového listu
- 2 ks nového koření
- 1 špetka muškátového oříšku
- 8 ml octu
- 40 g sušeného sójového mléka
Instrukce
Žampiony – restování
- Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky.
- Plátky orestujeme na oleji.
- Nakonec osolíme.
Polévka
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme nakrájenou mrkev, brambory a orestujeme.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, chilli a krátce orestujeme.
- Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme ocet a sušené sójové mléko.
- Vyndáme bobkový list a nové koření.
- Polévku rozmixujeme na krém.
Podávání
- Polévku podáváme ozdobenou restovanými žampiony.
Poznámky
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!