Mrkvová pomazánka s celerem

    Můžete sdílet na:
    Tato jednoduchá pomazánka je servírována i na slavnostních tabulích. My jsme majonézu nahradily našlehaným hraškovým základem a tím jsme ještě zvýraznili její jemnou chuť.
    Našlehaný hraškový základ přináší do našeho jídelníčku kromě vynikající chuti i hrubou vlákninu, zinek, hořčík, železo a další minerálie.
    Porce 5 Porcí
    Kalorií

    Ingredience
      

    Hraškové máslo

    • 150 ml slunečnicového oleje
    • 5 g Mahá koření
    • 5 g mletého pepře
    • 100 g Hrašky na zahušťování
    • 600 g vody Můžeme použít vývar.
    • 5 g soli

    Ochucení pomazánky

    • 50 g nakládaného okurku
    • 25 g plnotučné hořčice
    • 60 g cibule
    • 80 g celeru
    • 160 g mrkve
    • citronová šťáva podle chuti

    Instrukce
     

    Hraškové máslo

    • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
    • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Důkladně vyšleháme a necháme vychladnout.

    Ochucení pomazánky

    • Nakrájíme cibuli a nakládaný okurek, najemno nastrouháme mrkev a celer a spolu s hořčicí smícháme s vyšlehaným hraškovým máslem. Podle potřeby přidáme citronovou šťávu a dochutíme.

    Poznámky

    Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
    Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
    Klíčové slovo Celer, Hraška, Hraška na zahušťování, Mrkev, Pomazánka, Zdraví, Zdravý recept
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: