Žampionová pomazánka

    Můžete sdílet na:
    Žampiony jsou sice nenápadné, ale přesto jsou velkým obohacením pro naši kuchyň. Obsahují i mnoho prospěšných látek pro naše tělo. Ve spojení s vyšlehaným hraškovým máslem uspokojí i náročné strávníky.
    Porce 5 Porcí
    Kalorií

    Ingredience
      

    Hraškové máslo

    • 100 ml slunečnicového oleje
    • 2 g Mahá koření
    • špetka mletého pepře
    • 100 g Hrašky na zahušťování
    • 600 ml vody Můžeme použít vývar
    • 5 g soli

    Příprava žampiónů

    • 50 ml oleje
    • 1 g kmínu
    • 200 g žampionů
    • sůl

    Ochucení pomazánky

    • 20 g nakládaných okurek
    • 10 g plnotučné hořčice
    • 40 g pažitky

    Instrukce
     

    Hraškové máslo

    • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
    • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Necháme vychladnout.

    Příprava žampiónů

    • Na oleji krátce orestujeme celý kmín.
    • Přidáme nakrájené žampiony a sůl.
    • Zvolna restujeme, až jsou plátky žampionů krásně opečené
    • Opečením získají žampióny silnou houbovou chuť, která pomazánku ochutí.
    • Osmahnuté žampiony můžeme rozmixovat anebo vmíchat do pomazánky celé po opečení.

    Ochucení pomazánky

    • Nakládané okurky a pažitku nakrájíme nadrobno a vmícháme spolu s hořčicí a podušenými žampiony do vyšlehaného hraškového másla. Podle potřeby dosolíme.

    Poznámky

    Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby byla hrachová mouka dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
    Alergeny: 10 Hořčice
    Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Pomazánka, Žampiony, Zdraví, Zdravý recept
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: