Zeleninové ragú se špenátem (kopřivami), muškátovým oříškem a hraškou
Zeleninové ragú je lehké jídlo, ve kterém by nikdo nečekal luštěninovou složku, která dobře doplní bílkoviny a zvýší sytivost pokrmu. Ragú můžeme vylepšit smetanou a spolu s restovanou zeleninou připravíme krémovou omáčku, která je lehká, ale přitom výživná a plná bílkovin, vlákniny a minerálů. Celé jídlo má nádech po kopřivách, ale kopřiv je jen tolik, kolik strávníci uvítají.Na přípravu zeleninového ragú využijeme zeleninu podle sezóny, kterou máme zrovna po ruce, od rajčat, dýně, špenátu, hrášku, zelí, až po jarní bylinky a kopřivy.
Ingredience
Omáčka
- 1 g celého kmínu
- 1 špetka celé bílé hořčice
- 40 g oleje
- 85 g očištěné cibule
- 5 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 2 g cukru
- 30 g Hrašky na zahušťování
- 450 ml vývaru nebo vody
- 6 g soli
- 8 g citronové šťávy
- 60 g sušeného sójového mléka Vodu a sušené sojové mléko můžeme nahradit jakýmkoliv mlékem
- 300 g různé druhy nakrájené zeleniny: fazolové lusky, hrášek, rajčata, mrkev, brokolice, špenát nebo spařené kopřivy
Instrukce
Příprava omáčky
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
- Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř, cukr a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Bešamel z Hrašky občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Pokud chcete, aby omáčka byla hladká, tak ji můžete v této fázi rozmixovat dohladka.
- Před koncem varu přidáme citronovou šťávu,a sušené sójové mléko.
Příprava zeleniny
- Zeleninu nakrájíme na kousky a vložíme na chvíli do horké osolené vody.
- Zeleninu uvaříme jen do poloměkka.
- Pak vodu slijeme přes cedník, aby v zelenině nezůstala voda.
- Rajčata nakrájíme a nevaříme.
- Kopřivy spaříme horkou vodou a nakrájíme.
Dohotovení
- Do hotové omáčky vložíme uvařenou zeleninu a necháme přejít varem.
- Podle potřeby dochutíme.
Servírování
- Podáváme s brambory, knedlíkem, těstovinami, rýží či pečivem, posypané jarní cibulkou.
Poznámky
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!